Gå til homsebaren med homsevitsene dine

Posted: 27. April 2011 by antigirl29 in Magnhild synser

Det er in å snakke med døde engler her til lands. Akkurat nå er det å diskutere humor med avdøde Wenche Foss som gjelder. Det kan jo kanskje være like greit å ligge i jorda når du fornærmer en gjeng komikere uten selvironi.

Nå foretrekker jeg egentlig å diskutere med de ennå oppegående, men uansett: Det kan være verdt å ta en titt på saken. Den anklagede avdøde har for eksempel fått Aftenpostens Joacim Lund til å klikke i vinkel fordi han mener hun “hadde lite til overs for grensesprengende norsk humor”. Beklager, ass, men atdetvar? Sist jeg sjekka så var ikke norsk humor mye grensesprengende.

En ting er at det meste vi har sett her til lands, har vært vist i bedre utgaver tidligere. Jeg mener, når så du sist et norsk program som ikke var en kopi av et amerikansk? Men en annen ting er måten norske komikere opphøyer seg selv på, og her tror jeg jaggu Wenche har et poeng nå, når hun ikke er i glasshus lenger. For i Norge har vi blitt litt for vant til komikere som sitter høyest på hesten og kaster knallperler på folk. Norske komikere sparker nemlig ikke til alle sider, slik Joacim Lund hevder, de sparker nedover. Det er komikere som sitter i Oslo og ler av de på bygda, etnisk norske komikere som ler av pakistanere og omvendt, smarte komikere som ler av de ikke så smarte, pene komikere som ler av de mindre pene og så videre.

Mens man i England og Danmark sitter rundt samme bord og ler, er norske komikere etter hvert blitt attrative kjendiser fullstendig blottet for selvironi. Bård Tufte Johansen går i kongelig barnedåp sammen med Jan Åge Fjørtoft og Jens Stoltenberg mens Jon Almaas blir kåra til Norges mest sexy mann. Linn Skåber forsøker å drite seg selv ut i beste Curb your enthusiasm-stil, men skryter samtidig av det attraktive singellivet sitt i Se og Hør, nystyla av Jan Thomas. Kanskje ikke så rart det blir vanskelig å sparke til siden eller oppover – du risikerer å treffe bestevennene dine.

Du kan godt fortelle homsevitser, bare ikke på homsebarer, mener Joachim Lund. Jeg mener nettopp det er på homsebarene man skal fortelle homsevitser hvis man først skal fortelle dem. Man kan til og med risikere at homsene ler aller høyest. Den beste humoren er nemlig den du kjenner deg igjen i. Men det fordrer at vi ikke har å gjøre med komikere som  hever seg over deg, som forteller deg at du er ukul fordi du ikke er like kul som dem. Vi må kunne le sammen av hverandre, eller blir komikeren sittende igjen som den minst selvironiske typen i skuffa, til skade for norsk humor og samfunnskritikk.

Hvis samfunnsengasjerte folk som Wenche Foss skal delta i Nytt på Nytt, er det kanskje på tide å ta seg selv litt mindre alvorlig og samfunnet rundt seg litt mer alvorlig. Ellers kan det fort bli like uinteressant som en samtale med døde ører.

Comments
 1. Big Dick says:

  Er det generasjon-X som er på ferde, inten hellig og alt kan tråkkes på….

 2. Big Dick says:

  Blir litt mye glatt hvit middel-alder, middelklasse kose-mose-kjekkas humor i dag, i alle fall for meg….

  tog-u-an?

 3. Trulte says:

  Det er iallfall en norsk komiker som får meg til å skifte kanal. Han var kanskje morsom en gang, men nå byr han meg i mot. Sist harselerte han med kjønnsforskning – som riktig nok også bør og skal tulles med, om enn ikke på kaste-bløtkake-måten.

 4. msjackson says:

  Syns det har vært liten utvikling i komikermiljøet i det siste. De har blitt kjedelige og forutsigbare. De kan fort havne i en situasjon hvor neste generasjons komikere harselerer med dem. De har jo vært læremestere på det området.
  Da kan de sitte der med postkassa i skjegget.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s