Fra mammas 8. mars til min

Posted: 8. March 2011 by antigirl29 in Magnhild realitetsorienterer

Det er 8.mars. Siden jeg var gammel nok til å forstå ordene mamma og 8. mars-komiteen, har det tradisjonelt innebært en dag og kveld hvor jeg må gå i tog og rope slagord jeg ikke vet hva betyr og så henge rundt på et kjedelig sted mens folk diskuterer såkalt viktige ting og holder appeller jeg ikke forstår. Men nå er jeg jo voksen, da. Det er min tur til å ikke kjede meg på disse arrangementene.

Så, hva er det som betyr noe for meg på 8. mars? Jeg mener, foruten muligheten til å drikke øl og si at jeg er feminist uten at noen skal starte en lengre, eksistensiell diskusjon? Hmm, vanskelig spørsmål. På mange måter føler jeg feministrollen har endret seg litt. Jeg har jo vokst opp med en skikkelig 70-tallsfeminist av ei mor. Jeg mener, hun fyller virkelig alle klisjeene, engasjert i likebehandling, fri seksualitet, kroppsfokus, patriarkalske struturer og porno som hun er. Det er ikke måte på hvor mange ganger mamma har fortalt meg at jeg må bestemme over meg selv og at jeg har alle muligheter i hele verden og at menn toppen var født i går.

Og det funker jo innimellom. Jøsses, jeg har respekt for mamma i massevis. Fordi hun er den hun er, kan vi for eksempel snakke rimelig åpent sammen om de fleste intime ting. Jeg mener, mamma har diskutert sexlivet mitt med meg siden lenge før det eksisterte. Og hun forventer ikke at jeg gifter meg med første og beste ligg. Tror ikke hun hadde samme forhold til sin mor. Og jeg kan gå på jobb og kreve den samme lønna som min mannlige kolleger, om ikke mer. Mye grunnet arbeidet til folk som mamma. Takk til dem og hipp hurra, og jeg angrer ikke på at jeg støtta de budskapene jeg ikke forsto på 80-tallet.

Men noen ting funker ikke 70-tallsfeminister til, liksom. Og det er da jeg trekker 8. mars-komiteen i tvil. Den gjengen er for eksempel helt utrolig ekstreme når det kommer til naturlighet. Ifølge min mor, og mange med henne, så skal ikke kvinner gjøre noe som føkker med den oppleste og vedtatte naturligheten. De kan for eksempel bare glemme p-piller. Det er crazy evil shit. Og helst skal man kjøpe mat på Helios og bare kle seg i ublekede bomullstruser. De tingene der, de kan jeg bare antyde at jeg slettes ikke identifiserer meg med og i hvert fall ikke vil bruke en dag på å feire.

Og så har vi skjønnhetstyranniet. Vi må FOR ALL DEL ikke gjøre noe som kan tolkes til å være motivert av det kravet kvinner møter KONSTANT om å se bra ut. Sminke, for eksempel. Holy mother of Kristeva, det er et stort tema. Uansett hvor lite jeg bruker, mener mamma det er for mye. Jeg tror seriøst hun hadde fått hjerteinfarkt om hun visste hvor mye voks som har gått med til å preppe kroppen min. I hennes verden er det forkastelig å fjerne noe annet enn legghår, og knapt nok det. At hun selv har lyst hår og bruker mer enn nok energi på fine klær og frisør, se det er noe annet. Min eyeliner kritiserer hun gjerne likevel. For jeg er jo naturlig vakker. I hennes øyne.

Det er bare villt irriterende og en smule forstyrrende. For verst er egentlig det bilde 8. mars-komiteen forsøker å gi meg av meg selv. Jeg er ikke rosablogger jeg heller, liksom. Jeg bærer mine røde strømper med stolthet. Selv om leggene er nyvoksa under. Jeg sminker meg kanskje litt ekstra og pusher opp puppene et ekstra hakk før jeg går på fest, men når jeg kommer dit, holder jeg gjerne en lang tale om likelønn, pensjonsrettigheter og burka. Jeg lar ikke menn se på meg som et enkelt ligg, men jeg forbeholder meg retten til å ligge med dem. For meg er det ikke et poeng å skjule kroppen min under lilla flagger, men hvis noen ikke tar hjernen min med på kjøpet, kan de skylde seg selv for den behandlingen de får. Og sist, men ikke minst: Jeg har litt for høye hæler til å gå veldig langt i tog, men jeg skriver en blogg der jeg forsøker å hevde single kvinners rettigheter så godt jeg kan. Hver dag.

Så kjære mamma, om du leser dette (håper jeg for guds skyld ikke). Jeg tror det er på tide at vi skifter ut 8. mars-komiteen. Før alle kvinner under 50 blir uglesette fordi vi liker å se bra ut. Det er faktisk lov. Vi har alle våre måter å være feminister på, og så må vi sammen finne ut hva som best tjener kvinners rettigheter. Det tror jeg ikke er å utelukke folk i niqab eller glamourmodeller som minner om Julie Voldberg, men jeg må innrømme at jeg ikke har alle svarene ennå. Kanskje det blir bedre av en tur på Youngstorget?

God 8.mars!

Advertisements
Comments
 1. Trulte says:

  Hear , hear … – og gratulerer med agen !

 2. Trulte says:

  + en liten d 🙂

 3. God 8. mars, Mag. Tidene forandrer seg, og det er andre ting som er viktigere å sette på dagsordenen enn barbering og sminke. Vi skal være stolte av hva mødrene har fått til før oss. Dessuten er jeg utrolig stolt av å ha fått en tilsvarende oppvekst som deg, kvinnesyn og verdier har blitt banket inn fra dag 1.

 4. msjackson says:

  Bra innlegg!! Synses du har noen bra poeng!
  Og jeg mener at vi oppi det hele med likestilling har glemt at vi er forskjellige. Både kvinner og kvinner, og menn og kvinner.
  Men tusen takk allikelvel til alle som har kjempet for de rettighetene jeg har fått gratis!! Og gratulerer med dagen 😉

 5. Big Dick says:

  Norske jenter får det til noe unge Nora Foss Al-Jabri er et godt bevis på—–Z

 6. Barbro says:

  Utrolig gody skrevet,Magnhild!
  God kvinnefrigjøringsdag!

 7. Marilen says:

  I love it! Et av de bedre åttende-mars-blogg-innleggene jeg har lest i dag! 😀 Go feminisme, i alle mulige former og fasonger! 😀 Er det ikke det det handler om kanskje? Respekt og aksept for ulikhet? La meg være feminist på min måte så kan du være feminist på din måte også kan anti-feministene holde kjeft, for en jævla gangs skyld. 😉 Happy åttende mars!

 8. jex says:

  Hehe *applaus* 🙂 Mine døtre er både (over-)sminket og gjerne rosa i tøyet rett som det er, men om ei gammeldags, 70talls Ottarkjerring i fotformsko dermed mener de ikke er likestilte, får hun tro om igjen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s