Typisk norsk, sier du?

Posted: 16. February 2011 by antigirl29 in Magnhild realitetsorienterer, Magnhilds antimobb, politikerne padler

Varaordfører Rita Ormbostad i Aure ønsker seg en MGP-vinner som representerer det typisk norske. Hmm, hva er det, egentlig?

Ble gjort oppmerksom på denne saken på Twitter, hvor varaordfører Rita Ormbostad i Aure sier sin mening om MGP-vinner Stella Mwangi. “Gi mæ sama, isbjørna å moskusa! Æ syns d e d vi ska sæll, å itj at vi har åpne asylmottak”, skriver Ormbostad på Facebooksida si, og følger opp med “Ska kvæss mæ et spyd å handel bongotrommå t dusseldorf! Muli æ ræse te afrika å sjer d derifrå! Her ska det etast gnu!!!!” (Beklager, altså, jeg har ingen oversettelse på denne noe merkelige dialektbruken i sosiale medier).  Til Adresseavisen sier hun at hun mener det urnorske selger mer enn det afrikanske, og at MGP burde vært et utstillingsvindu for det typisk norske.

Ok, norske, ja. Det var jo en særdeles interessant uttalelse. For hva er det egentlig som er norsk? Er det ikke Stella Mwangi, selv om hun har vokst opp i Norge?  Er det isbjørner, som ikke fins på norsk fastland, eller moskuser, som har innvandret? Hvem er det som bestemmer våre nasjonale ikoner? Er det sånn at en voksende del av den norske befolkningen skal utestenges fra kulturlivet og konkurranser som dette fordi de har en annen kulturbakgrunn også? Og hvor mange nordmenn er det egentlig som er opptatt av folkemusikk til fordel for for eksempel amerikansk hiphop eller afroamerikansk rock eller, for den saks skyld, hviterussisk fiolinspill?

Jeg tror ikke vi har så stort problem med å si at John Carew er norsk når han scorer mål. Ei heller har vi problemer med å forsvare Alexander Rybaks nasjonale tilhørighet. Og det kan vel kanskje tenkes at det ikke blir så stort problem med Stellas bakgrunn heller om hun skulle finne på å gjøre det bra?

“Tanken var ikke rasistisk”, sier Ormbostad, og viser til at det hele var en spøk på Facebook. Eh. En liten realitetsorientering til deg, Ormbostad: Spøker som dette er også rasistiske. En klassifisering av mennesker ut i fra etnisk bakgrunn er rasistisk. Og å si at noen ikke burde vinne en norsk konkurranse fordi de ikke har etnisk norsk bakgrunn – ja, det er for meg selve definisjonen av rasisme.

Dette er rett og slett en skivebom av Rita Ormbostad, som heldigvis har en ordfører som tar grep. Men jeg tror ikke Høyre heller tåler mange saker som dette før det blir et problem i kommunevalget. Det er kanskje på tide at de beklager, men enn så lenge har varaordføreren nøyd seg med å synes at saken er blåst ut av proporsjoner og kommet med følgende forklaring i mediene: “Folk er idioter, uansett farge for meg, altså”.

Ja, da så. Da er du vel unnskyldt, Rita. Siden du er en av folket, mener jeg.

Comments
 1. Synes årets MGP sang er bra representasjon av Norge jeg; elendig synging, elendig låt. Hvem som synger gir jeg blanke f… i. Min personlige mening.

  • antigirl29 says:

   Hehe. Godt poeng. Syns faktisk ikke dette var det verste jeg har sett. Det fikk meg i alle fall gjennom en ellers jævlig tv-sending. Men waka waka-tendensene gjorde den litt verre igjen.

 2. Hangover says:

  Stella Mwangi var den eneste deltakeren som fikk det til å rykke i dansefoten hos meg, rase og etnisitet betyr da ingenting. Og en bør la være å si noe negativt ut fra slike kriterier. For da nører en opp under tvilsomme krefter som ligger og ulmer under overflaten hos enkelte løselig sammensatte sjeler eller individer om du vil.

 3. Hei Magnhild, Magne fra VG Nett her igjen. Aktuelt og viktig tema dette her, nå har jeg lagt det som anbefalt innlegg på Lesernes VG og sendt det ut på twitter: http://twitter.com/#!/lesernesvg

 4. Julenissen667 says:

  Jeg tar heller bongotrommer enn fela til Rybak. Forøvrig er det vel ikke så mye bongotrommer i den sangen, heller nøye komprimert basstromme fra en synth, mekka sammen av noen urnorske produsenter. Skivebom ja!

  (for en gangs skyld er det noe man skriker rasisme om som faktisk kan kalles det, i motsetning til 99% av det andre som gnåles om i media stadig)

 5. Ikke helt sikker says:

  Lurer på om Kenya ville sendt en opprinnelig norsk, hvit person for å representere dem i en internasjonal sammenheng.
  Hva hadde menigmann i Kenye sagt om det?

 6. Tina Kvangarsnes says:

  FANTASTISK skrevet! man blir bare så oppgitt. håper hun leser det!

 7. H says:

  Send Odd Nordstoga istedet da, så løper jeg naken gjennom skogen og kaster tv’en i en bekk. Er det egentlig noe av det som er med på mgp som er “typisk norsk”? Uansett hvor norsk du er gjennom generasjoner eller utseende gjør ikke det sangene mer “norske” når man står å synger engelsk uansett.

  • cecilie says:

   “Uansett hvor norsk du er gjennom generasjoner eller utseende gjør ikke det sangene mer “norske” når man står å synger engelsk uansett.”

   Helt enig! Bra skrevet!

   Hva vil hun ha da? Ha moskuser på scenen? Norske blonde jenter som står og spiller hardengfele til bunadskledde menn som sparker hatter opp i lufta?
   Det samme gamle utstillingsvinduet over Norge. Eller de kjedelige popsangene som synges på engelsk med en gitar i hånda som man gjesper seg gjennom.

   Gah.

   Haba haba var en fengende låt. Og den har vinnersjanser.

 8. F says:

  Om noen år er alle deltagerene fra norge innvandrere, siden det er så mange som får lov til å bli “norske”!

 9. scissorhill says:

  Bra Magnhild. Du traff bra med dine kommentarer om Rita Ormbostad FB meldinger. Vi får håpe denne saken kan gjøre at hun mister sin troverdighet inne politikken.

  • Hallomann says:

   Hallo da mann. Det eneste du vet om dama er at hun mangler sosiale antenner. Bruk noen kalorier til å finne ut hva hun har gjort som folkevalgt i kommunestyret, før du dømmer henne ut av politikken. Dette er et musapiss i havet sammenligna med andre ting jeg har hørt som virkelig, virkelig kan kalles rasistiske ytringer.

   • antigirl29 says:

    La oss ikke krangle om hvilken rasisme som er verst.

   • HH82 says:

    Jepp, det er det som er typisk norsk idag (iallfall blant styrende politikere, mange av deeres tilhengere og mye av media) : Rasisme mot etnisk norske er helt greit under mottoet “inkludering”. Kvalmt så blinde en del er.

 10. E says:

  Liker det du skriver. Et utrolig godt poeng. Hvordan skal ting bli hvis man begynner å nekte de vi etniske nordmenn kaller utlendinger i å delta på ting her i Norge bare fordi de ikke er norske nok for oss – Og hva vet vel vi om det. Selvom vi er nordmenn betyr ikke det at vi er de mest plettfrie skapningene på jorda, så ja takk til et flerkulturelt samfunn!

 11. Knarf says:

  Snart er hele verden norsk, så da kan vi jo sende hva som helst…. men litt skivebom samme hvordan man ser på det, for hvor står det skrevet at vi absolutt må sende noe veldig norsk til mgp da? Og historien sier jo hvordan det gikk med det veldig norske….mil etter mil (0 poeng), sami ednan (?), osv osv….
  Uansett er jo mgp et show som med årene har blitt fullstendig uinteressant. Rasisme?? Enhver i norge idag må være svært forsiktig med enhver ytring, for det skal særdeles LITE til før du blir kalt rasist. En spøk, en sleivete kommentar, bare et blikk i feil retning til feil tid og du er ille ute. Har forresten en kamerat som forteller mye om hvordan våre nye landsmenn ser på oss….hadde vært interessant om det hadde blitt tilsvarende avisskriverier da, for der finner du en rasisme som gjør våre mørkeste nazister til pusegutter på tur…..

 12. Mr. Who says:

  We are in 2011, social media & it’s still about the colour.

 13. Mr. Who says:

  ” You can go to live in France, but you can’t become a Frenchman. You can go to live in Germany or Italy, but you can’t become a German, an Italian. But anyone, from any corner of the world, can come to live in the United States and become an American ”.Ronald Reagan.

 14. Kverulant says:

  “En klassifisering av mennesker ut i fra etnisk bakgrunn er rasistisk.”

  Vanlig misforståelse, men det stemmer ikke. Rasisme bygger på ideen om at visser raser er andre raser overlegne. Ordet du er ute etter er fordomsfullt eller diskriminerende, men “rasisme” har jo mer sjokkverdi, da.

  Anyways, for å være djevelens advokat her, så er nok denne kvinnen (og en del andre) fortvilet over at Stella Mwangis sang “Haba Haba” ikke gjenspeiler Norge på noen som helst måte, der Rybaks felemusikk var nærmere hjerterota til det tradisjonelle Norge.

  En sang som bygger på en afrikansk frase som refreng, med bongotrommer spillende i bakgrunnen, er ikke akkurat det de fleste oppfatter som “norsk”. Man skal se lenge etter at en afrikansk nasjon stiller opp med noe à la Rybak – fordi de ivaretar sine egne tradisjoner og sin egen kultur. Kultur som Mwangi har tatt med seg til Norge og ønsker å ivareta, som er selvfølgelig helt greit.

  (“Haba haba!” er forresten en gammel vise av Lillebjørn Nilsen som brukte politisk ukorrekte måter å fremstille afrikanere på, som gjør alt dette en smule ironisk.)

  Det må være lov å mene at Norge burde sende musikk mer i tråd med norske tradisjoner til Eurovision uten å bli stemplet rasist, selv om denne kvinnen helt klart vipper over kanten av hva man bør akseptere – spesielt fra en politiker.

  Men, den dagen nordmenn må skamme seg for egne tradisjoner og ikke få lov til å hylle disse, er vi på ville veier.

  Kan godt hende at den type musikk Stella Mwangi lager og fremførte på MGP en gang i fremtiden i Norge vil anses som norsk tradisjon, men det er absolutt ikke tilfellet idag. Man må kunne si sannheten her: Mwangi er fra Kenya, og dette er en afrikansk sang. Det er ikke noe galt med det, men det er heller ikke noe galt med å ønske å sende norsk musikk, fremfor afrikansk musikk, til Eurovision.

  • Undre says:

   Eg hadde eigentleg tenkt å skrive eit innlegg her men etter å ha lest innlegget til “Kverulanten” så fann eg ut at det var unødvendig. Meget bra innlegg!

  • matea says:

   Har aldri (helst seriøst) hørt den haba haba av lillbjrn, men om det er sant som du skriver så er det superironiks.

   Det som gjør at de i Afrika (nå tar jeg alle over en kam og er en smule stereotypisk) ikke ville sendt en Rybak for å fronte sin nasjon er vel at den hvite mann har vært og rasert store deler av dette kontoinentet for resurser (olje, diamanter, mennesker…). “Vi” hvite (gudskjelov hadde ikke jeg noe med dette å gjøre!!) prøvde å gjøre disse menneskene mer like oss i levemåte og tro, og tvang de til å se bort fra egen kultur og tradisjoner. Da er det vel naturlig at de nå vil passe på det de har igjen så godt som mulig. På samme måte som nordmenn (hvem er nordmenn ja?) er redd for å miste herredømme over eget land fordi vi låg under danmark i fire hundre år. Nasjoner glemmer ikke sånt.

   Har sett endel teite kommentarer på facebook som er delvis rasistiske og som sender tydelig budskap om at vi ikke burde la ei brun dame med et mer livlig/utadvent/inkluderende vesen enn 10 nordmenn har til sammen, vinne i denne konkuransen.

  • pape says:

   “Rasisme bygger på ideen om at visser raser er andre raser overlegne. ”

   Du sier det jo i navnet, men dette er kverulering. Diskriminering på etnisk bakgrunn er og har alltid vært rasisme. Og det er det høyrekjerringa vil. At du må se ut som du er etnisk norsk for å representere Norge.

   Forresten, Rybak lå minst like nærme østeuropa som Norge i sitt bidrag..

  • Vesla says:

   Skjønner ikke hvorfor du snakker så mye om at vi må få lov å representere norge bla bla bla Stella vant fair and square! Og det var det norske folk som stemte so get over it … GOD!

 15. Anonymous says:

  Slettet grunnet sjikanerende innhold. Du er velkommen til å legge inn noe litt mer saklig. ❤ Mag

 16. Mr.M says:

  Eg syns no at de aller fleste norske sangan e nokka herk uansett “rase”, farge og etnisitet. Noen ganga kan det dukke opp nokka bra, mens andre ganga poppe det plutselig opp nokka. Og de tre siste sangan som har repesentert norge e ikkje av de eg syns va bra… men det e no mi meining det, det e jo det ytringsfriheten e her før…

 17. Emmy says:

  Utrolig bra skrevet 🙂 Du treffer så utrolig godt!
  Synes det er så synd at det er de samme menneskene som klager på at folk ikke er integrert, som klager når en jente med afrikanske røtter melder seg på mgp. Hva er det egentlig folk forlanger ? Skjønner ikke hvorfor jeg er mindre Norsk en noen andre når jeg er født,oppvokst,utdannet og skatter i Norge. Snakker,skriver og er stolt av å være Norsk.
  Hva er liksom kriteriene her ?

  Og ja rasisme går begge veier, men skal det liksom gjøre opp ?
  Det blir en helt idiotisk tankegang!!! Skal alle sitte på hver sin tue og si” jeg er rasist fordi han er det”. Hva slags verden lever vi i da tilslutt?Tror de fleste er i mot rasisme uansett hvilken kjeft den kommer fra, det er i alle fall jeg.

 18. ML says:

  Jeg på min side syns at låta er kul… men jeg også tenkte mitt da jeg fant ut hvilken sang Norge skulle sende til finalen.

  Det handler ikke om å være rasistisk, og Stella kan være så norsk som bare det – men SANGEN, og refrenget (etter hva jeg kan oppfatte), er typ afrikansk… og jeg vil tro at det er ganske mange land som vil bli en smule forbauset når denne låta skal representere Norge.

  Hva tenke andre land når de hører Norge?
  Snø, fjell og vakker, storslått natur. Og overraskenede mange tenker også isbjørner (hvor de har fått ideen om at de går rundt i gatene våre, lurer jeg ganske mye på), merkelig nok! Men uansett, så er det stikk i strid med bongotrommer og ratta ta musikk!

  Så at noen reagerer på å sende dette bidraget til finalen – det skjønner jeg!!

  Men som sagt.. jeg syns sangen er kul.. og dama virker kul – men hvordan det går i Eurovision-finalen vil bare gjenstå å se. Må nnrømme at jeg syns det blir litt komisk hvis vi skulle vinne med ei slik låt. Kanskje da musikkhistorien i Norge vil forandre seg for all tid fremover?? Eller synet på Norge fra utenlanske turister..!?

  • Silje says:

   Jeg har ingen tro på at verden vil “glemme” bildet de har av Norge som følge av litt haba-haba. Tror heller vi* blir sett på som et inkluderende og tolerant samfunn som har rom for fler enn Ola og Kari.

 19. Anonym says:

  Det er så sant hva “Kverulant” sier.
  Eurovision er en sangkonkurranse som har tradisjon på å fremheve sitt eget land. For å dra det på spissen: Turistnæringen i Norge er ikke fordomsfulle, diskriminerende eller rasister selvom de anbefaler en resturant med norsk mat fremfor en kina resturant. Eller viser til tradisjonell fele-musikk, fremfor R&B fra Amerika.
  Hva som er typisk norsk er en helt annen sak. Eurovision handler i stor grad om å trekke frem det eksotiske og tradisjonelle.

  Men har for all del ikke noe imot Stella – Men har også forståelse for essensen i det Ormbostad sier.

 20. Alexander says:

  Nnæske muisikk storsett er plagiat av amerikansk popkulturen som sin tur har røtter fra Afrika fra slavene (BLUES,RAGTIME,PIKKING,JAZZ,ROOCK) ETC… MUSIKKEN er unuverselle Språk som er fargeløst.Det er det som gjør den spennende og kommunikativt mellom alle folkeslag uten reserve.Stella gjenspeille den ny-norge om man vil eller ei.Pizzaen er folkemat her til lands uten at Italianer har løft op fingrene sine ved å si det motsatte.Kultur,tradisjon er begrepet som er stadig vekk i mutasjon.Mange Afrikansk musikker brukt elementer fra europeisk musikk i dagens afrika og instrumenter uten beskymring for tap av originaliteten.Musikken har ingen grense.

 21. Edens Mave says:

  Jeg har ikke hørt den omtalte MGP-låten, så jeg kan ikke uttale meg om den.
  Men når det er snakk om hvem som skal representere Norge, så synes jeg
  denne varaordføreren, om enn ufrivillig, setter viktige ting på dagsorden.

  Jeg sikter da til Ormbostad, som er representant for de folkevalgte.
  Om hennes holdninger er representativ for nordmenn, viser det at Norge
  ikke kan anses som en del av verdenssamfunnet. Norge er i kulturell, og særlig
  politisk sammenheng, en nokså ung nasjon. “Vi” (Norge) burde jekkes ned
  noen hakk. Norge sees av mange andre mer utviklede nasjoner, som en
  skrikerunge som alltid vil ha viljen sin. Det er kun oljepenger som gjør at
  Norge står på det internasjonale kartet.

 22. Lurifax says:

  Uten at det på noen måte er et forsvar for Ormbostads flåserier, anbefaler jeg at du lærer deg forskjellen på etnisitet og rase. Diskriminering på bakgrunn av etnisitet er ikke nødvendigvis rasisme. F.eks utgjør svensker og nordmenn to forskjellige etnisiteter, men du skal lete lenge for å finne noen som i fullt alvor mener at svenskevitser er rasistiske.

  • Geir says:

   Begrepet «rase» er relativt upresist og har begrenset nytte i biologien. Noen, men ikke alle arter kan deles i raser. I de tilfeller der man har valgt å dele en art inn i flere raser, er dette gjort for å representere den geografiske variasjonen i artens morfologiske, økologiske og/eller genetiske egenskaper.

   Etnisitet er en kollektiv identitet knyttet til forestillinger om kulturelt fellesskap som følge av (oftest) et antatt felles opphav. Forskjellen mellom Etnisitet og Rase er forsvinnende liten. Viss du skal holde deg til rasebegrepet så er individer som kan formere seg, og få et levedyktig avkom som kan formere seg, av samme rase. Dette gjør at det i stor grad er feil å definere mennesker inn “raser”, siden kryssninger av alle variasjoner er levedyktige og reproduktive. Det blir dermed mer riktig å etnisitet begrepet for å avklare forskjeller.

   At du klarer å lire av deg at diskriminering på bakgrunn av etnisitet er ikke rasisme får meg til å lure. Og jeg tror jeg trenger en avklaring fra deg. Viss det ikke er rasisme å diskriminere på bakgrunn av Etnisitet, hva er det da?

   Er ikke det å nekte en Svenske på grunn av at personen er Svensk rasisme, på lik linje med at det er rasisme og nekte en Somalier jobb på grunnlag av at personen er fra Somalia?

   • Silje says:

    God kommentar. Takk for den.

   • Lurifax says:

    Jeg mener du tar litt feil. Inndeling av menneskeheten i raser har vært forsøk på å inndele menneskeheten etter biologiske kriterier, mens etnisitet er et begrep som er langt mer omfattende. Etnisitet handler om all form for slektskap, også det som er av kulturell arv. Språk, religion, statsborgerskap og annen menneskeskapt arv er av betydning for hvilken etnisitet man tilhører, men betyr i utgangspunktet lite for hvilken rase man tilhører (for de som er tilhenger av raseinndeling av menneskeheten).

    Så vidt meg bekjent har det aldri eksistert en rasebåsinndeling der det er gjort forskjell på nordmenn og svensker. Så vidt meg bekjent finnes det heller ingen forskjeller i den norske og svenske genpoolen som skiller oss fra hverandre.
    Nordmenn og svensker tilhører med andre ord samme genpool. Forskjellen mellom oss er basert på språk og statsborgerskap. Svenskevitser mener jeg kan klassifiseres som sjåvinistiske, men ikke rasistiske, da nordmenn og svensker blant alle raseinndelingstilhengere anses å være av samme rase.

    Selv er jeg av den oppfatning at raseinndeling av menneskeheten er avleggs, men dessverre er fortsatt raseinndeling av mennesker utbredt. Særlig virker amerikanerne veldig opptatt av å opprettholde slik tankegang, og vi vet jo alle hvor sterkt amerikansk kultur og holdninger påvirker oss.

    Rasisme oppsto opprinnelig som et begrep som omhandlet diskriminering på bakgrunn av fordums rasebåser. Pga de inhumane overgrepene som ble begått med rasistiske motiver under andre verdenskrig og den transatlantiske slavehandelen har rasisme rettmessig blitt noe av det verste en kan anklages for. Dette er det mange opp gjennom årene som har søkt å utnytte for å tjene sin egen sak. Diverse organisasjoner og religiøse menigheter har søkt å definere rasismebegrepet på en måte som gjør at de selv kan defineres inn i en offerrolle som kan sammenlignes med den behandling jødene har blitt utsatt for. Jeg mistenker at det er slik rasismebegrepet er blitt utvannet opp gjennom årene slik at begrepet har utviklet seg dit hen at det i dag for mange også omfatter etnisk diskriminering. Dessverre er det ingen i offentligheten som tør si annet om rasisme enn at den må bekjempes. Alle politikere er skjønt enige om at man skal bekjempe rasisme, men ikke en kjeft blant dem ville tørre å gi noe i nærheten av en definisjon av rasismebegrepet. Slik det er i dag har SOS Rasisme og Antirasistisk senter tilsynelatende monopol på å definere rasisme, og vi vet jo alle at deres eksistensgrunnlag avhenger av en bred oppfatning om at rasisme er et stort problem i vårt samfunn. Når de da sliter med å finne rasisme, erklærer de ofte handlinger for rasistiske der det ikke finnes særlig belegg for at rasistiske motiver noensinne var en del av bildet. Slik fordummer disse to organisasjonene ofte debatter, og skaper ytterligere polarisering, der det er viktig for partene å få lagt sine motiver og vinklinger på bordet for å skape løsninger.

    Hovedårsaken til at jeg er en sterk motstander av sammenblanding av etnisk diskriminering og rasisme er pga de erfaringene jeg har gjort meg gjennom en oppvekst i hva som gjerne betegnes som et flerkulturelt miljø. Særlig fikk jeg god innsikt i normene i det norsk-pakistanske miljøet i Oslo. Min erfaring er at man, pga en blanding av fremmedfrykt og trygghetsbehov, i dette miljøet søker å opprettholde hva nordmenn flest anser som ukultur, grove normbrudd og segregasjon fra ikke-pakistanere, med alle mulige midler. Min erfaring er at en legitimering av sammenblanding av begrepene etnisitet og rase fører til at berettiget kritikk av ukultur i disse miljøene blir møtt med anklager om rasisme. Nå ser jeg at kommentaren min begynner å bli litt i lengste laget, så jeg tror jeg avslutter her. Jeg håper du søker å forstå hva jeg mener og ikke er av typen som kverulerer bare for å kverulere.

    Kort fortalt tror jeg min mening om hva det vil si å være rasist kan oppsummeres slik: Hvis man mener at en negativ tendens i handlingsmønster innenfor en bestemt folkegruppe er en konsekvens av biologisk arv er man en rasist. Hvis man derimot mener at det er en konsekvens av kulturell arv er det ikke korrekt å bli anklaget for å være en rasist.

   • antigirl29 says:

    Djizes, hvem er du? Harald Eia?

 23. Kristian Arbd says:

  Slettet grunnet sjikanerende innhold. Du er velkommen til å legge inn noe litt mer saklig. ❤ Mag

 24. Bjørn says:

  Melodi Grand Prix var (og er) vel i utgangspunktet ment å være en plass der de forskjellige land skulle fremføre sanger som gjenspeilet deres kultur og egenart.
  Det har nå blitt et program der hvem som helst kan synge hva som helst.
  At Norge nå sender en Afrikansk sang, er sikkert bare begynnelsen. Nå er det bare å se frem til de neste års nasjonale konkurranser, med Chilenske panfløyter, Pakistansk sufi-musikk, Indisk sitar og tambla og Rumenske sigøynerorkestre.
  MGP har blitt en parodi på seg selv, der “noen” tjener ekstremt mye penger og det er som kjent PENGENE som bestemmer.
  Heldigvis finnes det flere TV-kanaler.

  • Geir says:

   Mgp er først og fremst et smarbeid mellom europeiske Tv-selskaper som ble skapt for å styrke samhold i europa, utviske ulikheter mellom nasjonene og for å utvikle tv-mediet.

   Det har alltid vært et program der hvem som helst kan synge hva som helst. Nasjonal tilknyttning til musikken har ikke vært det sentrale, ikke engang nasjonal tilknyttning til landet man representerer har vært avgjørende. Tyske Genghis Khan avspeiler fint lite av tysk kultu. Celine Dion, født i fransktalende Canada, vant for Sveits i 1988 og norske artister har i de senere årene vært med å representere andre land . Mgp handler altså om den “beste” melodien, ikke om nasjonalitet.

   Viss ideen knyttet til Mgp er noe, så er den internasjonal, og har som mål å bygge mellom ulike europeiske nasjonale identiteter. I så måte er det vel ingen ting som passer bedre enn å sende en representant for det “nye” norge til å representere oss.

   Ta deg sammen,les Tv-historie og ikke kom med fjås.

 25. joha says:

  må bare oppklare noe her…
  Norge oppfant ikke popmusikken, vel??!!
  Jenta er norsk!
  Hadde det vært heeelt hvit jente hadde færre reagert neg., tror jeg!

 26. tøfleren says:

  hva er det som gjør noen norsk ? enkelt svar. norske verdier. født i norge. om jeg flytter utenlands vil jeg alltid være norsk. er du født i sverige er du svensk født i pakistan da pakistaner. ikke norsk-pakistaner osv..

 27. Kirsti says:

  Veldig bra skrevet! Som om jeg skulle ha sagt det selv. Det er for øvrig litt skuffende å lese alle reaksjoner fra folk som absolutt ikke ser noe problematisk i uttalelsene til Ormbostad (db.no etc.)…

 28. jente says:

  synes kanskje folk tar slike uttalelser litt for seriøst. bør være lov å tulle litt. når det gjelder slikt er alle plutselig så hårsåre, men når det er andre lignende ting som går på andre grupper, så er d greit. og det er det visst også når rasisme går den andre veien. dette er et fritt land. man bør respektere også Rita for hennes mening. dette var jo ikke et personangrep sånn som jeg ser det.men det er jo bare meg. i et land med ytringsfrihet – når det passer øvrigheten.

  • Vesla says:

   Hver gang folk driter seg ut så går de rett på “ytringsfriheten” Jeeze louise når skal vi slutte? Når blir det slutt på rasisme / rasistiske kommentarer ? Hun sier nå at d var ment som en spøk men d tviler jeg sterkt på.. ho er bare lei seg fordi folk reagerte som de gjorde (hadde nok ikke regna med d vettu ) , hadde ikke folk reagert så hadde noen andre tatt den lenger ut.. osv osv osv plutselig er vi tilbake til apartheid

 29. P.J.Berg says:

  Rita Ormbostad skrev ganske enkelt hva mange tenker, ikke politisk korrekt i 2011 men like fullt ett gyldig argument.
  Att Ormbostad ordla seg en smule klønete på ett veldig offentlig nettsted er også en sannhet, men den kan jeg godt leve med..

 30. savner romslighet! says:

  Verden er “blir mindre” pga globaliseringen. Ulike kulturer, mennesker og musikk kommer stadig tettere på hverandre, drar kjensel på hverandre og utvikles videre. Fra tidenes begynnelse har alle mennesker vandret. Norge henger kanskje litt etter med å forstå dette. Først på 60 tallet åpnet vi våre grenser og de såkalte “arbeidsinnvandre” slo seg ned. Deretter har mange kommet til Norge på forskjellige grunnlag. Og vi, kun 4,5 millioner mennesker må innse at “verdenskulturen” er kommet for å bli. Dette er det nye Norge, og verden er et mer sammenvevd sted.

  Vi skal ta vare på det vi mener er norsk, som grunnleggende menneskerettigheter, frihet, ta vare på naturen og vår musikkarv og tradisjoner osv, men man må stadig justere begrepet “norsk” og gjøre det rommelig og dynamisk.

  hadde MGP vært en “folkemusikk- konkurranse” skulle vi selvfølgelig bidratt med norsk folkemusikk, men det er ikke en slik konkurranse det er. Jeg synes ikke låten er superbra, men reagerer ikke på at den skal representere oss siden det er en åpen sjanger-konkurranse. dessuten: var Rybaks låt så “norsk”? vet ikke om folkemusikkmiljøet vil si det..

  mye (folke)musikk har tydelige paraleller land imellom og jeg forstår ikke på generell basis hvorfor vi skal være så redd for nye uttrykk og blandingsuttrykk? må alt defineres?

  Musikk på tvers av kulturuttrykk er kjempe fengende- fordi det fører oss sammen og viser nettopp det at vi har mye felles!!

  I bunn og grunn er vi verdensborgere alle sammen og likere enn vi tror. tror jeg.

 31. savner romslighet! says:

  må bare kommentere “tøfleren”: tror du tar litt lett på at”norske verdier” sier seg selv. Det kan diskuteres hva som ligger i det. sikkert litt forskjellig etter hvem du spør og ulike generasjoner. hva tror dere?

  og du skrev at man er norsk hvis man er født i Norge. hva hvis man f.eks ble født i Pakistan men har bodd i Norge mesteparten av sitt liv..må man kalle seg norsk- pakistaner eller hvis man er adoptert men ikke har noen tilknytning til fødelandet? kan ikke hvert individ kalle seg det man kan identifisere seg med? det vil være store individuelle forskjeller- og det må være kjipt hvis alle andre skal definere hvem du er til enhver tid!

 32. savner romslighet! says:

  og en ting til: jeg trodde virkelig at våre tillitsvalgte hadde kurs i sosiale medier! Man skal ikke være så veldig glup for å forstå at, uansett om det var ment som “tull”- ikke er særlig lurt for verken partiet eller seg selv å formulere seg slik. Njår man leser på nett, oppfatter man ikke sarkasme,ironi osv på samme måte når man ser personens stemmeleie/ansiktsuttrykk osv. Regel nr 1 i Nettvettt?

 33. Rune says:

  Så skal jeg bruje hjernen min og fortelle det her om igjen:

  MGP er ikke noe typisk norsk-konkurranse. Det er en musikkkonk. Det betyr at vi skal sende det beste musikkinnslaget, ikke noe som er typisk norsk. Alt dette tullet rundt Stella er bare idiotisk. Bare fordi hun er svart er det ramaskrik. Stella vant, enten dere liker det eller ikke. Idioitike nordmenn. Hva i helvete var så TYSK med Lena sin sang? Den handlet om satelitter/kjærlighet. Hvorfor sang hun ikke en sang om Hitler? U get my point?
  MGP handler ikke om å sende noe som skal være typisk for DITT land, det handler om at det beste musikkinnslaget skal representere landet ditt. Samme om vedkommende er gul, hvit eller svart.

 34. savner romslighet! says:

  nettopp- er helt enig. trodde jeg viste det med mine innlegg..?

 35. antigirl29 says:

  Ok, her har det skjeddd mye mens jeg har vært offline. Takk for diskusjon og takk for hyggelige kommentarer. Tror ikke jeg rekker å svare alle. Noen av dere fortjener heller ikke svar. Og noen av de rasistiske kommentarene har jeg slettet. La Høyre ta seg av den slags. Men her er noen av de tingene jeg får lyst til å kommentere:

  – Definisjonen på rasisme er i stadig endring. Fordi den tar nye former. For meg er det ofte nok bare det å skjære alle afrikanere over en kam. Det er tross alt snakk om 1 milliard mennesker fordelt på 60 land. I tillegg til de vi velger å se som afrikanere som faktisk ikke er det. Men ja, i tillegg til å generalisere, har altså varaordføreren kommet med særdeles sjikanerende utsagn og uttalt at det hun velger å definere som ikkenorske personer på bakgrunn av etnisitet OG hudfarge, ikke bør få delta i MGP. Jepp, det kaller jeg rasisme, gitt.

  – Det går rett og slett ikke an å kalle sjikanerende utsagn som dette for humor og dermed la det fare. For det første er det dårlig humor. For det andre forsterker faktisk latterliggjøringen det rasistiske budskapet.

  – Ormbostad har en offentlig rolle. Hun er kanskje et forbilde for noen. Hun representerer et offisielt politisk parti. Og hun er nest øverste overhode i kommunen. En kommune som sikkert har en del innbyggere med minoritetsbakgrunn, til og med. Hun skal være veldig forsiktig med slike utsagn. Det er faktisk en del av jobben hennes å være det.

  – ikke dra den der “alt er rasisme”-linja. Det er latterlig. Og hvis dere ikke vet forskjellen, er det et tegn på at dere trenger å tenke litt mer. Og nei, det er ikke bare nordmenn som er rasistiske. De gjør det faen ikke greit for det. og så er det flere innvandrerbakgrunner i Norge enn det er land i Afrika, så det er kanskje greit å ikke skjære elleve prosent av landets befolkning over en kam der også?

 36. skrivebom says:

  Jeg tror at når noen blir opprørt over en sak som dette, litt eller mye, så er det noe inni deg som sier at det er feil. At det strider mot “det norske” på en måte.

  Men ærlig talt, sitter du egentlig ikke der med pizzaen og kebaben din mens du stirrer på amerikanske tv-show og hører på P. Diddy og Bruce Springsteen og planlegger en tur til Sverige i audien din – uten å vite at det vi kaller “det norske” i dag er et resultat av at vi faktisk konstruerte en nasjon på 1800-tallet, basert på tanker og ideer og kultur fra mange andre land, for å i det hele tatt få noe vi kunne kalle en nasjonalitet? Vis meg en nordmann som lever “typisk norsk” så skal jeg gi dere en hundrings.

  Vi skal være glad vi har utenlandsk kultur i Norge (ja, fra Afrika også), for uten det ville vi vært et forferdelig kulturløst folk.

 37. Muslim Hater says:

  Slettet grunnet sjikanerende innhold. Du er velkommen til å legge inn noe litt mer saklig. ❤ Mag

  • Jon says:

   “Kryptert IP-adresse som også er forfalsket” ja. Det skulle jeg likt å se. IP-spoofing er nok en smule over ditt nivå. IP-adresser kan ikke krypteres.

   Tror nok ikke noen med det kunnskapsnivået du fremlegger her hadde klart å kryptere en eneste bokstav. Jeg vet ikke hvor stokk dum du er, men det er i alle fall dårlig stilt med de tekniske kunnskapene. Det går ikke an å “kryptere” en IP-adresse. Du kunne muligens, som jeg gjør, benytte en kryptert VPN-forbindelse, men IP-adresse har du uansett. Dessuten tror jeg neppe du er i stand til stort mer en å skru maskina di av og på.

   • Muslim Hater says:

    haha, ett helt innlegg av kritikk, grunnet en skrivefeil fra min side 😉 Du skriver jeg tydeligvis er stokk dum som ikke klarer å benytte en kryptert VPN-forbindelse. Var det jeg mente når jeg skrev “Kryptert IP-adresse”. er bare ikke så Eugene på slike tekniske ord. Men uansett, det må da være over 5 milliarder mennesker på denne klode som ikke vet hvordan dem forfalsker IP’er (IP address spoofing) eller benytter en kryptert VPN-forbindelse, og du sier at alle må være stokk dumme da. Damn nigger, du er jo ennå mer rasist enn meg ;D

 38. macbeth says:

  Hvis hun er norsk så god som noen så lurer jeg på hvorfor hun ikke greide å finne minst en lyshudet som kan synge i trioen sin?Nei folkens vi er ikke rassister ,det er det våre nye landsmenn som er.Så det må være tillatt å ytre seg om noe som vedgår oss alle uten å bli forfulgt og hånet av alle bedreviterne.Om man er eniog eller ikke må være opp til vær enkelt men hvorfor alltid håne de som ikke er så politisk korrekte men som våger å si hva de mener.

  • Mr.M says:

   Enig med deg der

  • memme says:

   Var d ikke noen lyse dansere???
   Men for all del, de norske var på arbeid å vasket toaletter….
   Hallo!!!! Våken litt nå… Hvordan hadde låten blitt hvis ei lys blondine hadde sunget denne låten – hadde jo f.. ikke klart noe jo… Men skal ærlig innrømme at : JA jeg er norsk og BLOND!!!! Men har faktisk hue i behold…:)

  • pitteliten says:

   Hun hadde seks bakgrunnssangere/dansere, tre som var lyshudet (to menn og en dame)…

 39. jeppl says:

  Om jeg var same, hadde jeg blitt litt småfornærmet over å bli plassert i bås med isbjørner og moskus som trekkplaster for Norge. Jeg er ikke same, og jeg synes ingen av de nevnte skapningene er noe å markedsføre landet med for å dra turister. Ok, det bor et par samer her i kommunen (veldig sør), men vi har verken moskus eller isbjørner her..bare en hekkens haug med elg ..og snø for tiden.

  Man kan mene hva man vil om vinnerlåta i norsk GP..(Rybak var heller ingen stor sanger og låta hans ingen stor låt, men jaggu halte han seieren i land), men måten man sier det på..Ok, tåpelig varaordfører, blåst i toppen. Fjols, faktisk 🙂 Det var godt å få sagt det.

 40. Mia says:

  Bra skrevet, helt enig med deg der! Synes hun har en fengende låt, jeg.

 41. Duck Manson says:

  Er vel liten tvil om at den flotteste deltakeren vant… det holder for meg. GP er bare hype.

 42. Lillian says:

  Jeg er 4-dels same uten kunnskap om sameslekta mi, dessverre, men jeg vet da at det ikke er vanlig med moskuser i reindrift.. Uansett syns jeg diskusjonen om hvorvidt noen er norsk nok for mgp er lavmål.. Jeg er faktisk stolt av at norge er hjemland for så mange ulike folk. Jeg håper bare vi klarer å leve fredelig sammen. Det er også mange år siden jeg omtalte meg som norsk når jeg har blitt spurt hvor jeg kommer ifra. Det føles ikke riktig å si norge, så jeg kaller meg verdensborger. For jeg er stolt av å være en del av verdenen og denne tiden vi lever i. Lykke til stella og alle de andre deltagerene i mgp!

 43. Hunter says:

  Nå må vi ikke komme så langt at vi blir redde for å være hvit, Norsk og stolt av det. Vi bor fortsatt i ett fritt land, slev om ytrings frieheten er noe inskrenket 🙂

 44. Samefolket says:

  jeg har 10 reinsdyyr og er kjempe hæppi. går på skole noen daga, så kjøre æ reindyr. Reinsdyr altså ❤ utrloig kjekke koselige dyr ❤ Husdyr ja, det er det de er!

 45. Lillian says:

  Jeg ønsker meg en dato for alle rundt om i verdenen, for å feire hvert enkelt menneske, der man legger tilside holdninger, religioner, frykt, kontroll. Jeg ønsker meg en dag da alle kan legge alt dette bort og være med hverandre, enten det er familie, venner eller ukjente. Jeg ønsker en dag uten at den er knyttet til noen nasjonalitet, religion eller tidsregning som nyttår. Det er på tide at vi verdsetter hverandre, oss sjøl og det enkle ved å leve. Tenk hvor fantastisk om dette kunne skje.

 46. memme says:

  Jeg er vel en “rasistik” persjon midt på treet vil jeg tro, men her har vi m ei jente/dame som ble politisk flykning som kom t norge.
  Jeg liker i utg pungtet ikke “innvandrere” eller “utlenninger” hvis de IKKE har noe å gi. Mange har d og de støter jeg. 🙂
  Ang låten t STELLA, så er den fantastisk!!!! Ja, hvis du skal høre på renheten så blir d “galt”, men hør på rytmen i sin helhet, kan ikke synge den låten annerledes!! ikke bare å få riktige toner på rett sted, men dene låten kan ikke ha en annen vokal enn d Stella gir!! EN normann hadde nok ikke klart d bedre enn HENNE!!!
  Rytmen, sangen, stemmen – alt er der ikke minst dansen… ;))
  Go STELLA!!! Har heiet på deg hele veien!!!!!
  MEN:::………………….. KJÆRE STELLA, hvis du virkelig skal slå igjennom i Norge, så må du fortsette m tekst som VI forstår….. Du forteller teksten veldig bra i Habahaba… :))
  Derfor forstår vi nordmenn d… 🙂

  Go STELLA go!!!! :))))
  Ser fram t Dublin, blir seier der m denne låten… :)))

 47. Hilda says:

  MGP burde dreie seg om musikk – ikke om hvem som fremfører musikken. Men den er kanskje naiv..?

 48. macbeth says:

  Som noen sier her så er låten topp bare takten er bra og da spiller det ingen rolle at hun synger falskt.Man må vel bære NORSK for å skjønne den,samt å fordype seg i den krevende teksten.

 49. Hanne says:

  Hvis jeg kritisere denne sangen fordi sangen ble sunget tildels på swahili blir jeg da stemplet som rasist? Sikkert. Hvis sangeren hadde kommet til Norge fra Tyskland som lite barn og hadde vunnet med en sang sunget tildels på tysk, og jeg hadde kritisert dette, hadde jeg da blitt stemplet som rasist? Sikkert ikke.

  • antigirl29 says:

   Vel, hvis du må ha det i klartekst: La oss ta en titt på MGP-historien. Vi har vunnet internasjonalt tre ganger. Den første gangen var det en svenske. Den andre gangen var det ei irsk dame som sto for mesteparten av nummeret. Og den tredje gangen var det en hviterusser. Den første gangen flerkulturell bakgrunn har blitt et tema, er nå, når det er ei dame med litt mørkere hudfarge som deltar. Kaller jeg det rasisme? JA.

   Og så er det sånn at mesteparten av dagens rasisme ikke er i klartekst. Det er rett og slett for politisk ukorrekt å si ting direkte. Det betyr ikke at holdningene bak er noe bedre.

   (Forøvrig inneholder sangen kun fire ord på Swahili)

   • Hanne says:

    Vel, hvis du må ha det i klartekst :
    Bobbysocks som vant 1985 besto av den norske Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen. Elisabeth Andreassen ble født av norske foreldre i Sverige og er bosatt i Norge. Derfor stemmer vel ikke at den første gangen var det en svenske, slik som du skriver.
    Secret Garden som vant 1995 besto av den irske fionilisten Fionnuala Sherry og den norske pianisten Rolf Løvland og som vi alle vet var Nocturne nesten bare et instrumentalt stykke, og de få ordene på norsk i stykket ble sunget av den norske sangerinnen Gunnhild Tvinnereim. Derfor stemmer det vel heller ikke helt at det var en irsk kvinne som sto for mesteparten.
    Du mener at den tredje gangen var det en hvitrusser, stemmer det da? Hvis Alexander Rybak er hvitrusser er vel Stella Mwangi kenyansk, og jeg som trodde at begge var norske.

    (Forøvrig de fire ordene på Swahili i sangen blir gjentatt jeg tror jeg telte 16 ganger, derfor blir nesten halvparten av sangen sunget på Swahili).

 50. Mrs M says:

  Veldig godt skrevet og jeg er så enig. Stella er en god norsk representant for Norge og vi kan vel like gjerne bli enig om å være uenige en gang for alle ang musikksmak. Der er jo Ola Nordmann like delt som visse kroppsdeler.

  Når det er sagt så vil jeg peke på en annen dimensjon av saken, og det gjelder Stella som representant for norsk-afrikanere. Jeg ble rørt på mange måter når hun vant for siden vi er en norsk/afrikansk familie så betydde det så mye mer enn at hun skal representere Norge i MGP. For oss er det et håp om at hun kan bane vei for en større aksept for norsk-afrikanere i Norge. Vi har kjent på kroppen hvor mange som har samme innstilling til afrikanere slik varaordføreren i Aure har. Hele tiden møter vi motstand i dagliglivet og mister mange muligheter pga folk med makt sin rasistiske holdning. Stella gir oss tro på at Norge en dag skal bli et sted hvor folk uavhengig av sin etniske bakgrunn gis samme sjanser enten det er i arbeidsmarkedet, boligmarkedet o.l. Og det er vel faktisk det “Haba haba” handler om…? Små skritt på vei til det store målet. Takk Stella for at du gjør det du gjør! Heia Norge!

 51. ola olsen says:

  Syntes mellodien var elendig,og jeg er sikker på at den havner på jumbo plass, slik mil etter mil til Jan Teigen.At den vant den norske finale må være mdelidenhet.

 52. Rafale says:

  Hooooooo….tøttsjy tema dette her med rasisme gitt.
  Hvorfor skal det alltid skrikes rasisme hver gang noen har meninger om noen med mørk hudfarge i dette landet??? Rasisme gjelder vel flere folkeslag som har sett fordelene ved å bosette seg her.
  Uansett hudfarge og opprinnelse taler de fleste statistikker en klar tale i disfavør av enkelte grupper – nåv davvt! Tror det kunne vært interessant med en “hvem er nordmann” beskrivelse-selv om det er vanskelig. Katten blir ikke ku fordi den er født i et fjøs!
  Kaller meg selv en realistisk borger av dette landet og jeg maner det er på tide at vi som nasjon kanskje begynner å stille litt krav, slik at i det minste fordelsforskjellen mellom oss blir mindre – ikke som nå, i disfavør de som har bygget dette landet!
  At det er iboende genetiske holdningsforskjeller gjør også saken kompleks.

  Da det gjelder Stella og GP synntes jeg det er fryktelig synd NRK har misset så grovt!
  Det er vel European MPG – ikke African MPG, selv om låta svinger for noen 🙂

 53. Kåre kåre says:

  Det er intressant hvorfor noen synes at det er forferdelig at en afrikans sang skal representere Norge! Afrikansk litsom! Vel, sannheten er jo det at Norge har blitt representert i MGP med innslag av både “norsk”, “samisk”, “amerikansk”, “engelsk”, “tysk”, “spansk”, “russisk” og gud vet hva annet musikk! Så hvorfor ikke “Afrikansk”?! Mye av den moderne rytmen vi har i populær musikk, blues, soul, latino, hip hop, rock, kan vi faktisk blandt annet takke Afrika for? All musikk i verden i dag er påvirket av de forskjellige kulturene. Sangen “Haba Haba” er sunget for det meste på engelsk med for det meste vestlig musikk, vestlig dans, vestlig klær og afrikansk refreng, rytme og SANGERE! Dette høres ut som noe jeg har hørt før fra Norge, minus innslag fra Afrika da;-) Liten anbefaling til dere som er så norske… Løft ræve opp fra sofaen og gå ut å se rundt deg! Suksessen til MENNSKERASEN er at vi er i stadig forandring! Hva er det som er så urnorsk med “come on, come on, come on, looove is all over me!”? COME ON?!

 54. Numa says:

  Jeg har fått en liten Waka Waka feeling av sangen, og når jeg hører på den så blir jeg glad og kan ikke stoppe å bevege meg. Jeg tenker at det er andre som føler det samme. Og med den kommentaren hu kom med, klarte hun virkelig å ødelegge den gode spiriten.

  Men nå må man jo huske at det er folket som har stemt hun fram. Om det virkelig er noen der ute som synes hun ikke representerer Norge godt nok kunne de bare ha tatt fram telefonen/mobilen og stemt på noen andre, man ble ikke tvunget til å stemme på Stella. Som sagt så stemmer vi på den sangen vi føler akkurat der og da. I år ble det Stella med god rytme, i fjor Didrik, og året før Rybak. Vi burde være glad for den kulturelle forskjellen vi har i Norge, og jeg tror kanskje det er det Europa vil se og tenke om Norge. Vi må jo vise hva vi har folkeeeens =D

 55. Anita says:

  Hvis vi ser bort fra den store majoriteten som ikke bryr seg om hvem som vinner, og ikke vinner Grand Prix, så var det jo faktisk denne jenta som ble stemt fram av landets befolkning. Alle med tilgang til mobiltelefon hadde mulighet til å være med å bestemme hvem som skulle representere Norge, og majoriteten bestemte at Stella Mwangi var den rette. En skulle tro en varaordfører satte pris på et slik utslag av demokrati…

 56. Anita says:

  Og så klarer jeg ikke å dy meg. Kjære “Muslim Hater”. “Muslim Hater” vil si at du er en muslim som hater (hva du hater er jeg i såfall usikker på, muligens Grand Prix?). Dersom du derimot hater muslimer, bør du bytte navn til “Muslimhater”. Ut fra innleggene dine vil jeg tro det er det siste alternativet som stemmer best. husk, det er viktig å skrive godt norsk. Noen kan jo komme til å tro at du ikke innehar de rette norske verdiene:)

 57. Norwegian Wood says:

  Det som ikke stemmer med Stella Mwangi, er at Media-Norge nå utbasunerer henne som den nye norske “Superstar” og eksport-artikkel, samtidig som hun selv innrømmer at hun er tonedøv. Ikke rart at den norske musikkeksporten har stått på stedet hvil de siste 10 år! (iflg. Agderforskning) At infrastrukturen for musikk-eksport er særdeles mangelfull påpeker episoder som dette.

 58. Lise says:

  Jeg er stolt av at et overveldende flertall av Norges befolkning som sendte inn stemmer under MGP-finalen stemte på Stella. Det er en seier over hverdagsrasismen, som dessverre får fritt spillerom i dette kommentarfeltet. Men jeg tror, og håper, at disse holdningene vi ser her er i mindretall, at det er noen få som ikke blir hørt i andre sammenhenger, og som får utløp for sine frustrasjoner anonmymt på nettet i diverse kommentarfelt på blogger og nettaviser.

  Stellas seier forteller Europa og verden at Norge har kommet et skritt videre, at Stella er en representant for Norge fordi det var henne vi stemte på. Det er bra Norgesreklame faktisk, vi viser at vi er et moderne, multikulturelt samfunn som heier på den beste sangen og den beste artisten, uavhengig av hudfarge. Stella er norsk og er en fantastisk representant for Norge!

 59. Norwegian Wood says:

  Josephine Baker ble lansert i Franrike allerede i 30-åra. Men hun var ikke (selvinnrrømmet) tonedøv og var en fantastisk sangerinne og danserinne. Man må velge rett talent, hvis det skal bli noe mer enn “et blaff”.

 60. Ponny-Petra says:

  Det er faktisk dritskummelt at det begynner å bli stuerent å ha rasistiske tendenser. Jeg vil ha en annen verden.

 61. Buster says:

  Jeg synes d er et minimumskrav at folk som er med i MGP skal KUNNE synge. Det gjør ikke Stella. Men rase driter jeg i!!!

 62. Linda says:

  Jeg synes det er flott at Stella vant MGP. Jeg synes hennes sang var den eneste som var litt “show”! Dette viser også resten av verden at Norge er internasjonale og aksepterer alle, uansett rase. Stella har bodd i Norge siden hun var 4 år, altså nesten hele livet. Så å si at hun ikke kan representere Norge på en god måte blir feil 🙂

 63. […] kraftig satt på plass av den meget dyktige og klartenkte bloggeren Magnhilds på hennes antiblogg. Klikk her for å lese hennes innlegg i sakens anledning. En knivskarp oppgjør med tvilsomme holdninger fra Magnhild, holdninger som tråkker på og […]

 64. Madelina says:

  Kverulanten sa i grunnen alt jeg hadde tenkt til å si. Men hva mener Magnhild det vil si å være typisk norsk? Sier hun at hvem som helst kan bli norsk? Kan hvem som helst bli inder også? Om jeg flytter til India og starter en musikkarriere hvor jeg spiller hardingfele og synger på norsk, så er jeg like mye inder for det? Mitt musikkuttrykk er like indisk som en hvilken som helst bollywoodfilm? Se DET er et spørsmål jeg gjerne vil ha svar på.

 65. Thorsen says:

  En venn av meg er født i Pakistan av etnisk norske foreldre, og vokste opp i Pakistan.

  Da er han vel pakistaner?
  Spør en pakistaner om det finnes hvite pakistanere.
  Spør en japaner om det finnes hvite japanere.
  Spør en araber om det finnes hvite arabere.

  Jeg har spurt, men får 100% nei til svar. Det er tydeligvis helt greit for oss i Vesten. Men det er IKKE greit av VI SELV mener at en mørk, norsk statsborger ikke er etnisk norsk.
  For et hykleri.

 66. Dag says:

  Minfavoritt i finalen var Black Cheap, men Stella var en god vinner og det er vinner potensiale i låta, enkel, fengende og gode rytmer. Men den er jo ikke en låt som representerer Norge, men på en annen måte så gjør den det. Vi er et flerkulturelt samfunn (som så mange andre) og låta er bra, så jeg ser ikke noe problem med og sende den.
  Skulle jeg gjort en forandring ville jeg gjort om teksten etter Haba Haba til Engelsk, for der skjønner jeg ikke hva hun sier. Ville blitt enda mer fengende om vi kunne synge med.

  Jeg synes at det er flott at MGP folket forsto at de rett og slett dreit seg ut i fjor da de stemte på Didrik, alle måtte vel forstå at det ikke funker med en kirkelig julesang på sommeren??? desverre var det flere hundretusner som ikke gjorde det, jeg ler meg i hjel.
  Når vant en ballade MGP?
  Nei Stella er et mye bedre valg, til tross for at dette års MGP var noe av det dårligste på mange mange år.

 67. Blush says:

  Jeg har lyst til å flytte til Finmark.
  Blir jeg same da? Kan jeg for eksempel stemme og bli valgt inn i sametinget?
  Stemmer det at samene har en spesiell eiendomsrett over vidda? Får jeg automatisk glede av dette også?

  Hvorfor ikke?

 68. Trond says:

  La meg først understreke at jeg personlig synes Stella er et helt greit bidrag fra Norge i MGP. Men å stille spørsmålet “hva er egentlig norsk” slik du gjør, er og blir kulturelativistisk tullprat. Selvsagt er det mange ting som er typisk norsk. Dette forstår selvsagt du også, selv om det ikke virker slik i din iver i å rasismestemple Ormbostad. Det skal nok gå noen generasjoner til før det blir tilnærmet riktig å oppfatte Stella og afrikansk dans som typisk for det norske. Dette forstår alle.

  Hva er det som tilsynelatende forhindrer deg i å se dette? Er du så opptatt av Stellas annerledeshet at du føler deg nødt til å insistere på at hun er “typisk norsk”? På seg selv kjenner man andre?

  Det er i det hele tatt merkelig at vi i 2011 fortsatt opplever argumentasjon som i beste fall var gangbar på 80-tallet. Hva er det du frykter? At Stella ikke skal føle seg norsk nok? Jeg på min side ville aldri bli provosert av at kineserne ikke anser meg som kineser selv om jeg bosetter meg i Kina.

 69. Sherox says:

  Typisk norsk er det totalt motsatte av den sørgelige vinneren av TV-showet som folk satt hjemme og brukte masse penger på å stemme fram, imens de klaget over TV-lisensen.

 70. Skuffet,Høyre says:

  Isbjørn ; hvor i Norge finner vi dem?
  Moskus ; en innført dyreart.
  Samer ; historisk sett blitt dårlig behandlet her i landet FORDI de er et annet folkeslag
  med egen kultur,til tider tvangassimilert,men heldigvis klart å holde på sin særpregede arv.

 71. Godt innlegg! Glad jeg fant bloggen din, gitt. Bloglovin it is!

 72. Maja says:

  Først vil jeg si; Godt poeng Magnhild og takk!! Så vil jeg si at Jeg synes det du sier Trond er ganske interressant. Hun er oppvokst i Norge og derfor er hun norsk. Jeg synes selv det er slitsom å være adoptert, men ikke være norsk nok. Jo- jeg er norsk nok da jeg snakker kav nord-norsk, kler meg som en hvilken som helst annen etnisk nordmann, men hudfarger er ikke den samme. Jeg synes det er trist og stadig måtte høre;” Hæ? Er DU fra Norge? Hvor er du egentlig fra?”. Jeg er så “heldig” at jeg har et annet land å skylde på, men jeg skal snart få en datter som har en etnisk norsk far og som vil bli født i Norge. Når skal det ta slutt på å katogorisere hvem som er norsk eller ikke. Det vil være veldig trist for meg hvis mine egne barn som vil være litt brune i huden ikke skal føle seg norsk fordi enkelte har bestemt seg for hvem som er god nok til å være norsk.

  Du ville ikke blitt provosert av at kinesere ikke ser på deg som kinesisk selv om du var bosatt der. Vel, jeg er bosatt i Norge og mine opplevelser gjennom livet gjør at jeg faktsik blir litt provosert, men mest lei meg av å høre at man ikke er norsk nok. Hadde jeg kunnet og kjent kulturen til mitt “eget land” på samme måte som Norge, så hadde jeg kanskje ikke følt meg så støtt. Jeg er oppvokst i Norge ( kom til Norge da jeg var 8mnd fra Sør-Amerika) og jeg kjenner ingen andre land like godt som dette. Er jeg ikke norsk nok?

  • Trond says:

   Maja. Jeg har ikke noe problem med å kalle Stella norsk. Jeg sier derimot at det nok er en stund til at det er naturlig å omtale henne som “typisk norsk”. Ser du forskjellen? Dette må følgelig Ormbostad og andre kunne mene noe om uten å bli oppfattet som rasister.

   Jeg mener at Magnhild går i alle de klassiske fellene. Et godt eksempel er følgende utsagn: ” Jeg tror ikke vi har så stort problem med å si at John Carew er norsk når han scorer mål. Ei heller har vi problemer med å forsvare Alexander Rybaks nasjonale tilhørighet.”

   Hvorfor skal Carew blandes inn i dette? Han har etnisk norsk mor og afrikansk far. Dermed er han pr. def. 50% etnisk norsk. Hva er det som gjør det relevant for Magnhild å sette Carew i samme bås som helafrikanske Stella? Er det hudfargen som gjør at hun trekker denne sammenligningen? I så fall – hvem er det som EGENTLIG er opptatt av hudfarge her? Enda verre blir det når hun trekker inn Rybak. Han fremførte en typisk norsk felelåt krydret med noe så urnorsk som hallingdans. Magnhild ser altså ikke det norske i Rybaks fremføring. Det hun derimot ”ser” (les: tror) er hans hvite hudfarge, som hun intuitivt tror ligger til grunn for folks aksept, i motsetning til aksepten av Stella.

   Hun ser altså ikke det objektivt rasjonelle og åpenbare – hallingdans vs. afrikansk dans. Hun ser derimot det irrasjonelle og rasistiske – hvit vs. svart. Denne holdningen blir automatisk overført på andre, hvor hun nærmest på ryggmargsrefleks føler seg kallet til å rasismestemple andre for kun å påpeke det åpenbare; at afrikansk dans enn så lenge neppe kan kalles typisk norsk.

   Somaliske Aiyan Hirsi Ali (en person jeg for øvrig føler stor beundring for) klassifiserer slike holdninger som ”the purest form of racism”. Altså et behov for å forsvare og fremheve andre FORDI de har en annen hudfarge. Dette er i realiteten ikke snakk om respekt, men en annen form for nedlatenhet.

   Å være norsk handler etter min oppfatning om følelser og verdier. Du er selvsagt 100% norsk på dette grunnlaget, uavhengig av din adoptivbakgrunn, bortsett fra det rent biologiske.

 73. Moskus says:

  Er enig i at det hun kom med der er rasistisk. Hun forsvarer seg med at det bare var en spøk, men det spiller ingen rolle, en spøk kan også være rasistisk, så der tråkka hun grundig i salaten. Nå har jeg ikke noe imot litt smårasistisk humor, men man bør i hvert fall holde det til seg selv og sine nære kamerater (akkurat som innvandrere gjør om oss hvitinger ;o).
  Men når det gjelder haba-haba-dama: Hun synger surt. Det er jævla synd, for hun ser bra ut (haba haba, ha ha), sceneshowet er kult, dansen er kul, hele pakka er kul…unntatt vokalen, og særlig på verset, der er det forferdelig surt. Så jeg håper hun tar noen sangtimer før den internasjonal finalen. Da kan det faktisk bli norsk seier to år på rad, tror jeg (HVIS hun lærer seg å synge!)

 74. Norwegian Wood says:

  Enten er man født med talentet å kunne synge, inkl. å synge rent, eller ikke Det hjelper aldri med “noen sangtimer” før finalen. Slik fungerer det ikke ,profesjonelt sett.

 75. Per says:

  Dette er en “ikke sak” eller en agurknyhet som man sa i gamle dager. Omtrent som for eller i mot syklister. Det hele er oppkonstrert og blåst utover alle proporsjoner. VG vet selvfølgelig at slike saker er konfliktskapende med alle de impulsive smårasistene fra bygdene på den ene siden og urbane studenter og besservisserne som har lest seg til argmentene på den andre siden. I tillegg kan saken holdes varm i dagevis med “nettdebatter” og mange bloggere får dessuten et oppsving på siden sin som ellers stort handler om dem selv.

 76. Anonymous says:

  oversettelsn e jo ænkel da:) har jo kansje nå me att æ e fra aur da… * gi meg samer ,moskuser og isbjørner , synes det er det vi skal selge ikke det att vi har åpnet asyl mottak*
  Skal kvesse meg et spyd å handle bongo trommer til dusseldorf! mulig jeg reiser til afrika for og se det derifra ! Her skal det spisest gnu!!!!”

 77. Sigrid says:

  Sangen har jeg ikke sans for, den ligner alt for mye på den derre fotball-VM-sangen…… (hater fotball ;-))
  Men at det skal være noe problem at den inneholder noen ord på Swahili, når resten av teksten er på engelsk??? Er det verre at den inneholder afrikanske rytmer enn om den f. eks hadde vært en jazzlåt?
  Et utrolig idiotisk utspill av en varaordfører!
  BTW er moskus et dyr som er innført til Norge 😉

 78. Bekjent says:

  Tvilsomt tvilsom…..
  En skulle tro at en som har en antiblogg ville ha reagert på medias behandling av denne saken, ikke på en spøk servert på Facebokk. Du beviser faktisk ved å stille spørsmålstegn ved dialektbruken at du ikke har skjønt hva saken gjelder. Den måten å skrive dialekt på er meget vanlig, brukt av de aller fleste i nettsammenheng. Den uformelle skrivemåten forteller alle at dette ikke er noe som skal forbindes med jobb, titler, verv, politisk ståsted eller andre offentlige roller. At denne saken har blitt så omtalt forteller kun at vi desverre har alt for mange mennesker her i landet som ikke har forstått koden for å uttrykke seg på nett. Ormbostad har gjort 2 feil i denne saken, den første er at hun har stolt på folks intelligens, den andre er at hun har stolt på andres evnet til å forstå humør.

  Det Rita har gjort er ikke rasistisk, det er humoristisk, men det media har gjort mot henne er et grovt overtramp mot et enkeltmenneske. I ditt blogginnlegg er du mye mer fordømmende og sjikanerende enn det Rita Ormbostad har vært, du har bare kastet deg med i hylekoret som har oppstått. Som antiblogger burde du ha tatt avstand fra media, i steden har du i dette tilfelle latt vært det motsatte ..

  • antigirl29 says:

   Du om det. Men jeg vil bare si at jeg skreiv denne saken før hylekoret begynte. Mens det ennå var en liten nyhetssak i Adresseavisa og Tidens Krav. Min rolle som antiblogger er nettopp å reagere på ting jeg er negativ til. Og det jeg kanskje er aller mest negativ til i hele verden, er rasisme. Rasisme er ikke morsomt, basta cosi.

   • Bekjent says:

    Når dette var en liten sak som kun var omtalt i Adressavisa og Tidens krav, da snakker vi om tre-fire fylker som er dekket, samt at saken allerede hadde begynt å rulle i Nrk lokalt. Det denne saken handler ikke om er ikke rasisme, det som ligger bak er et bevist politisk spill iscenesatt av politiske motstandere, ved hjelp av sensasjonslystne journalister. Hvorfor har ingen skrevet noe om at Rita Ormbostad fjernet innlegget fra sin side straks hun fikk beskjed om at det var noen som reagerte på disse ? Hvorfor har ingen skrevet om at hun la ut beskjed på FB at hun fjernet innlegget og beklaget om hun hadde forulempet noen, allerede før dette var blitt en stor sak? Hun hadde ingen rasistiske baktanker bak sitt innlegg, hun er ingen rasist og har aldri bedrevet rasisme. Likevel har media over hele landet kastet seg over henne og stemplet henne som rasist. Svært mye av det som er sagt om Rita Ormbostad er direkte ærekrenkende, sjikanerende og svært ubegrunnet, og hadde hun tilhørt venstresiden politisk ville hun kunne gått til søksmål mot svært mange. Det kan hun desverre ikke gjøre siden de politiske korrekte allerede har stemplet henne.
    Folk i ulike posisjoner er livredde for å støtte personer som har havnet i Rita Ormbostad sin situasjon, de vet at gjør de det så følger en massiv fordømmelse. Folk er livredde for å havne i rasisme-klemma, noe som fungerer som en effektiv sensur og begrensing av ytringsfriheten.

    Jeg ser at du har en kommentar på Rita sin skrivemåte. Jeg vet ikke om du har tenkt over det gjør der, for du driver ap med hennes, og min dialekt. Jeg oppfatter den måten du omtaler min dialekt på som sårende, at du ikke vise respekt for min bakgrunn. I og med at du sier at du ikke er rasist rekner jeg med at du ikke mente dette negativt om meg, men det føles som manglende forståelse for min bakgrunn.

    Det er et selvmotsigende punkt du og svært mange ikke har tenkt over. Det Rita sier er at hun vil heller ha et bidrag til MPG med samisk bakgrunn, ikke afrikansk bakgrunn. Hvordan kan hun bli kalt rasist for å ønske samisk bidrag enn afrikansk ? Ingen av disse er “norske” i utgangspunktet….. Det å beskylde Rita for rasisme blir som å si at alle som stemte på Stella driver med samehets. SÅ saklig er denne saken.

 79. Norwegian Wood says:

  Norge er dessverre i krabbefasen i både imigrasjon og tilpasning. USA var der rundt forrige århundreskifte. Uansett, så la oss bare innse at “Haba Haba” er en morsom låt men at utøveren er (selvinnrømmet) tonedøv. Så la oss ikke ha for store forhåpninger, OK?

 80. Lurifax says:

  Takk for sammenligningen med Harald Eia. Selv om jeg ikke synes han er blant våre beste komikere, synes jeg han er ganske veloverveid i sin argumentasjon i sine seriøse øyeblikk. Liten tvil om at programmet hans “Hjernevask” var et nyttig samfunnsbidrag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s