Plandokument for Skarsgårdåret

Posted: 12. January 2011 by antigirl29 in Fru Skarsgård, Skarsgårdåret

Forrige uke annonserte jeg jo Skarsgårdåret. I 2011 er det jo 60 år siden Stellan Skarsgård ble født, og det skal behørlig  feires. Særlig i Norge, siden han er den eneste gode skuespilleren vi har. Eller Sverige har og vi låner. Nå kan jeg eksklusivt avsløre noen av planene for Skarsgårdåret. Takk til Wikileaks.

Nasjonal styringskomite
Det er utnevnt en nasjonal styringskomite som skal stå for feiringen av året. Komiteen er oppnevnt av Regjeringen, som er av den oppfatning at komiteen bør bestå av representanter som har god forståelse for det svensk-norske samarbeidet. Komiteen ledes av Fredrik Skavlan, og har følgende representanter: Bettan, Lill Babs, Ari Behn, Benny Borg og Carola. I tillegg vil Karl Ove Knausgård være ekstern rådgiver, da han har erfaringer med å bli utleid over den svensk-norske grensa.

Åpning
Åpningen av Skarsgårdåret skal selvfølgelig være høytidelig. Ari Behn har meldt seg frivillig til å lese noe han har skrevet selv. Ingrid Lorentzen skal danse litt. Liv Ullmann skal fortelle om livet på en buss. Lederen fra det svenske og norske senterpartiet skal dele erfaringer om botanikk. Og et barnekor fra svenskegrensen skal synge “Morgan kane var hans navn”. Maria Bonnevie og Anne Baggethun er konferansierer. Åpningen direkteoverføres til svensk og norsk tv og en rekke europeiske fjernsynskanaler. I den forbindelse er Daniel Westling leid inn som utegående reporter sammen med Arnt Stefansen.

Moderne musikkverk
Det vil bli komponert et eget moderne musikkverk til Skarsgårdåret. Komponist vil være Thomas G:son. Verket urfremføres på åpningsarrangementet, og her vil svensknorske Alexander Rybak være en sentral aktør.

Logokonkurranse
Det utlyses en logokonkurranse i forbindelse med Skarsgårdåret. Målet er å få en moderne og fremtidsrettet logo. Konkurransen lyses ut bredt i norske og svenske medier. Premien fastsettes til 10 kroner og oppslagsverket “hvordan utføre Google bildesøk”, som sponses av Senterpartiet.

Skarsgårdsgatan
Siden det ikke er flere gater igjen i Oslo som vi kan kalle opp etter folk, ønsker Regjeringen å ta i bruk den såkalte “Henrik Ibsens gate-modellen”. Som en salutt til det svenske folk, som har lært oss salg og service og lånt oss en god skuespiller, vil vi dele opp Karl Johans gate. Den delen av gaten som går mellom Stortinget og Nationalteatret, heter Skarsgårdsgatan per 01.01.11.

Vandreutstillingen “Her har Stellan Skarsgård vært”
Denne vandreutstillingen vil være selve kjernen i feiringen av Skarsgårdåret. Skarsgårdøyeblikkene er til for å deles. Hele landet vil oppfordres derfor til å sende inn sine opplevelser med Stellan Skarsgård. Målet er å bringe utstillingen til alle landets 430 kommuner. Siden Norge er et langstrakt land og Skarsgård selv ikke kan besøke alle kommunene, er det viktig å vise landets innbyggere at Skarsgård faktisk har vært i Norge. Vi skal gjøre dette til en event alle inkluderes i og er med på.

Åtte binds bokverk
Den 60 år lange historien om Stellan Skarsgård planlegges utgitt i en åtte binds skinninnbundet praktutgave. Det første og største bindet vil omhandle Stellan selv i all sin prakt. De neste syv vil dedikeres Skarsgårds barn, med særlig illustrerte utgaver om Alexander, Gustaf og Bill. Det forventes at disse vil selge godt til både eldre og yngre generasjoner av norske kvinner og generere et overskudd som kan være med og dekke de andre aktivitetene, som må kunne forventes å være noe mer underskuddsgenererende. Verket vil også bli tilgjengelig på iPad med videomateriale.

Skarsgårdbysten
En byste over Stellan Skarsgård er planlagt reist. Det er viktig at denne blir reist før Sverige slutter å låne oss Skarsgård. Det har vært stor diskusjon rundt hvilke kunstnere som skulle utforme bysten. Knut Steen var et navn som tidlig falt fra, grunnet tidligere negative erfaringer. Ari Behn ønsket selv å bidra, men dette forslaget falt. Til slutt er komiteen enige om at det bør være en amatørkunstner som får oppdraget. Etablerte kunstnere får jo så mye statsstøtte allerede, og det er viktig at amatørene får prøve seg litt.

Skarsgårdkonferanser på Maihaugen
I løpet av Skarsgårdåret vil det bli arrangert en rekke konferanser på Maihaugen, Lillehammer. Temaene vil være varierte. Mens noen omhandler skarsgårdske forhold direkte, vil andre knyttes til kulturutveksling mellom Sverige og Norge i en videre kontekst. Følgende er så langt planlagt:

 • Suksessfull reproduksjon: Hvordan få opptil flere sønner som ser like digg ut som deg selv, eller helst diggere, og er nesten like flinke? Skarsgård kåserer løst. Sønnene inviteres til å bivåne det hele, men komiteen tviler på om de kommer. En Skarsgård i gangen er på en måte nesten mer enn det vi kan forvente.
 • Livet etter døden: Når norske menn tror de er ferdige, har svenske menn så vidt begynt. Hvordan klarer svenskene å være så kule selv etter fylte 60? Vil det noen gang bli en ny vår for norske menn?
 • Maistang på maihaugen: Hva er egentlig maistanga og hva gjør den på maihaugen? Hva kan man oppnå ved å danse rundt ei maistang?
 • Orderudsokk til besvær: Hva er egentlig orderudsokken og hvilke kulturelle referanser har den tilført den norske folkesjela? Hvordan kan Sverige få en bedre forståelse av dette?

Offentlig debatt
Komiteen har store forventninger til den offentlige debatten som vil komme ut av Skarsgårdåret. Flere flinke og mindre flinke debattanter vil oppfordres til å delta i form av kronikker, mindre foredrag og deltakelse i Kulturnytt. Det vil ansettes opp til flere kommunikasjonsrådgivere. First House har allerede meldt sin interesse.

Åh, jeg gleder meg. Noe så enormt. 2011 blir det beste året ever. Både for meg og Stellan.

Comments
 1. Lise says:

  Haha, hysterisk! Jobber du innenfor kulturformidling i det offentlige? Ellers så må du kanskje kjenne noen som gjør det ganske så godt for å ta så mye av det som foregår i den bransjen så fullstendig kornet. Herlig!

  • antigirl29 says:

   Hehe, takk for det. Jeg jobber i det offentlige, men ikke akkurat med kulturformidling. Men har fulgt de siste ditt og datt-årene, særlig siste Bjørnsonår, og syns det er mye dumt som skjer, så det har vel mer med det å gjøre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s