Alle de norske filmene

Posted: 4. January 2011 by antigirl29 in Magnhild synser, Trykt og utrykt

Norske filmer er tatt av vinden for tida. Det er seriøst alt for mange av dem, og de fyller opp kinoene våre på bekostning av smale, utenlandske filmer og dokumentarer. For noe må jo vike når noe kommer inn. Men er det verdt det?


For et par dager siden, var jeg på kino og så Kongen av Bastøy. Den var jo markedsført som en av de store norske filmene akkurat nå. Det er en sterk historie, et stykk Skarsgård var lova, og jeg hadde trua. Men, eh.

Det var en ok film, det var det. Men ikke noe mer. Det var en sterk historie, men der stoppa det. Halve filmen bruke de på å fortelle meg at på Bastøy, der hadde gutta det jævlig. Og resten av filmen brukte de på å bygge litt mer opp under samme budskap.

Problemet er vel kanskje også at denne filmen vil for mye og dermed ikke klarer noe. Det har vi jo sett før. For det første er ikke handlingen skildret jævlig nok til at filmen bare kunne handle om at alt var grusomt. For det andre, så må slike filmer gi meg noe mer. Det må være et poeng i å fortelle historien, en eller annen mening bak. At alle hadde det vondt, visst vi jo fra før. Men hva skal vi med det? Det har ikke Marius Holst noe svar på i alle fall.

Og for det tredje, og det er kanskje viktigst, så funker ikke karakterene godt nok for meg.  Ellen Dorrit Petersen spiller for eksempel kona til bestyreren. Det gjør hun ganske bra, og dette kunne vært litt av en karakter, en karakter som kunne gitt oss en annen innfallsvinkel og løftet historien. Om det ikke hadde vært for at hun omtrent skvises ut midt oppi alt annet vi skal lide oss igjennom. Og Kristoffer Joner er selvfølgelig med. Han hopper jo rundt og er seg selv i en litt gal versjon, og det er vi dessverre ganske lei av. Så har vi de to unge guttene. De er kanskje de som gjør den beste jobben, men forholdet melllom dem kunne også vært skildret så mye bedre om ikke filmen insisterte på å gi oss hundreogfemti andre gutter. Og til sist altså Stellan Skarsgård. Sorry, men han kommer virkelig ikke fram. Han framstår som treig og tilbakeholden og jeg får ikke noe forhold til karakteren hans, bestyreren, overhode. Altså, han gjør selvfølgelig en grei jobb, men han forsvinner likevel. Han framstår nærmest som klippa ihjel. Og det er jo helt utrolig at det skjer når vi først har henta inn en genial svenske til å gjøre jobben fordi vi ikke klarer det selv.

Dermed er det over og ut for den filmen. For det eneste som står tilbake er noen gode biroller, og de lever vi liksom ikke av som publikum. Dessuten er dette kanskje første gang i historien at jeg sitter igjen med følelsen av at en film er dårlig på grunn av redigeringa. Seriøst, hvor mye kan man klippe i stykker bilder? Er det ingen som har fulgt med på bakrommet her?

Uansett så får jeg ved tilfeller som dette så nok av denne opphausinga av norske filmer. Kan vi ikke bare innse det – vi er et lite land. Vi lager noen gode filmer, men det er stort sett bare de små, litt hjemmemekkede – de litt rare og originale. Dugnadsprosjekter om lesber i fjellheimen (forøvrig med litt mer plass til den samme Ellen) og sånn. Vi har ikke noe Hollywood her hjemme. Heller ikke noe Bollywood eller Nollywood. Da holder det kanskje med en brøkdel av filmene? Og så kan vi kanskje la være å tro at vi kan lage de store, grandiose greiene?

Men så er det jo bare det, da. At så lenge små filmer fra andre steder det er verdt å sammenligne seg med blir skjøvet ut til fordel for de Hollywoodpicksa vi bare må ta inn og alle de jævla mange norske filmene, ja, så går vi glipp av en vesentlig del av filmoppdragelsen. Og så er det påan igjen. Med alt som vi tror må til. Og som gjør alle disse filmene så alt for dårlige.

Men for all del, lykke til på filmfestival.

PS Jeg kommer forøvrig til å følge Stellan litt nøyere framover. Følg med utover dagen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s