Objektifisert adventskalender #13: Arne Treholt

Posted: 13. December 2010 by antigirl29 in Objektifisert adventskalender

13. desember er Arne Treholt-dagen, det er nemlig bursdagen hans. Hurra for Arne Treholt!

Arne Treholt er et særegent lite stykke norgeshistorie. Jeg var bare et lite stykke drittunge da Arne Treholt ble hele Norges storspion, allerede før noen som helst hadde dømt han til det, og jeg husker ansiktet hans fra alle mulige ukeblader og aviser i en liten tiårsperiode. Uansett om han var storspion eller småspion eller bare en litt nysgjerrig kar fra Norge, syns jeg hele fyren er et stort stykke fascinerende norsk historie. Og jeg skulle gjerne spist en lang middag eller to med Arne Treholt og putta en femmer på han og bedt han fortelle. Kanskje vi trenger ei flaske bourbon også, og et par litt myke sofaer. Og kanskje ei skål med popcorn. For Arne Treholts livshistorie er mer fascinerende enn alt på tv. Og når vi er ferdig med å prate, tar jeg på Arne Treholt ei Lucia-krone. Noe må man jo ha igjen for å ha bursdag på Lucia-dagen.

Min opplevelse til deg:

Det er 1983. Du går rundt i gatene i Wien. Ved siden av deg går Arne Treholt. Han har på seg en grå dress og et par briller. Sånne Arne Treholt-briller, vettu. Han smiler og ler, du smiler og ler. Ei dame med barnevogn går forbi dere. Du hører et lite klikk når barnevogna passerer. Bak en lyktestolpe står en fyr og fotograferer. Arne Treholt bærer en koffert, med alt det han eide i. Eller, vent, det er bare penger der. Hvor mye penger er det ingen som veit. Dere går forbi et hus. En mann i usynlighetsdrakt noterer på et ark, ei dame kommer ut av kloakken med verdens første mobiltelefon, hun ringer en venn og sier at Arne Treholt nettopp har gått forbi. Du og Arne Treholt går inn på en restaurant. Dere bestiller middag og hygger dere, og du stusser ikke på at det ligger et kamera i glasset, en båndopptaker under grønnsakene og at det henger en mann i taket og noterer alt dere snakker om. For du har det nemlig så utrolig hyggelig sammen med Arne Treholt.

Slik lager du objektet selv:

Det er nok litt vanskelig å lage Arne Treholt i 2010. Den kalde krigen er over, øst og vest ække fiender i år, delelinjeforhandlingene er avslutta, Håkon Lie er død, Einar Førde er død, Jens Evensen er død, men vi lever. Men ta en stresskoffert med penger i, ei barnevogn med et kamera, finn en mann med et stk fet leilighet og ei kone som jobber i tv, plasser et kamera i taket, lek at du er Stasi-agent så lenge at du tror du er det, utnevn objektet som storspion på alle landets forsider – og du begynner å nærme deg. Og glem for all del ikke Lucia-krona. Hipp hipp!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s