Gelius og kristenfolket

Posted: 17. November 2010 by antigirl29 in Magnhild synser

Avskjedssaken mot Einar Gelius virker i utgangspunktet tragisk. Men jeg tillater meg faktisk å stille noen spørsmål ved akkurat det.

Det er mye følelser i kirkespørsmål, enten man er kristen eller ikke. Det kommer vel naturlig med statskirka.  Siden jeg selv sitter med personalansvar, er jeg også programmert til å tenke på det arbeidsrettslige. For kan man virkelig avskjedige noen på bakgrunn av hva de skriver på fritida?

Svaret er i utgangspunktet nei. Med mindre dette skader arbeidsplassen. Og det kan man vel si at det gjør. Selv om arbeidsplassen har godt av litt konstruktiv skade. Så jeg tror jeg dropper det sporet, selv om det gjør vondt.

Også er det dette med kirka. Jeg, og veldig mange med meg, har vært særdeles fornøyde med å ha folk som Gelius innenfor kirka. – Så bra at noen er radikale, har vi sagt. -Bra at noen setter kirka på plass og er for homofile ekteskap og sex. Jada, sant det, jeg mener jo fortsatt det. Men er det egentlig det som er poenget?

Som prest har du en særlig stilling i samfunnet, ikke bare en jobb.  Du representerer et verdisyn og du er en veileder for andre. Ikke meg, men en del andre. Og det er ikke din jobb å endre hele dette grunnlaget. Komme med innspill og være med på å forme det, ja. Bestemme deg for at det skal være annerledes sånn helt av deg selv, nei. Det er dessverre nedsida av demokratiet, og jeg er litt usikker på hvor demokratisk Gelius er.

Så får det bare  være da, at noen vil homofile og seksuelt frigjorte og andre radikale kristne godt.   For da blir vel til slutt spørsmålet om man kan undergrave det samme systemet som man jobber for. Dessverre, Einar Gelius. Selv om jeg liker deg, er jeg veldig usikker på akkurat det. Her handler det om lagspill og endring av systemets innenfra, men man kan ikke svikte rollen sin i mellomtiden. Jeg tror du gjør deg best utenfor kirka. Men fortsett gjerne og kritiser den. For det trenger kristenfolket.

Advertisements
Comments
 1. Rogerskonovski says:

  Jeg mener at med dette at Biskopen av Oslo nå har misbrukt sin stilling som hovedstadens Biskop. Dette er maktmisbruk. Vi ser det i Den Norske Statskirken akkurat som vi ser i Alaska i USA der Guvernør Sarah Palin misbrukte sitt embete som delstatens Guvernør da hun blandet seg inn i skilsmissesaken til sin søster & ordnet en motstandeskamp mot sin svoger som er politimann. Guvernør Sarah Palin beordret Alaskas politisjef til å gi ex-mannen til sin egen søster sparken. Politisjefen i Alaska nektet å gjøre dette da det ikke var lovlig grunnlag for å igangsette en avskjedeligsak mot Guvernør Sarah Palins ex-svoger. Det resulterte i at Alaskas politisjef fikk sparken for å ikke ha utført hennes ordre om å sparke sin ex-svoger som polititjenestemann uten lovlig grunnlag. Pga.at Guvernør Sarah Palin ble vise-presidentkandidaten til Senator John McCain vurderer hun å stille i neste Presidentvalg. Dette har medført at hun har fratrått sin stilling før tiden som Alaskas Guvernør sier hun da, MEN alle skjønner at det skjedde KUN pga. sitt maktmisbruk av Guvernørembetet til fordel for sitt konservative livsyn & sin søster. Her har vi en lignende episode med Biskopen av Oslo nå. Han misbruker sitt Biskopembete & han har nå opprettet en ulovlig avskjedelsessak imot Presten i Vålerenga kirke, Einar Gelius som hele menigheten slår ring rundt for å beskytte sin prest imot Biskopens misbruk av Biskopembetet for Oslo Bispedømme. Dette har nå medført at Biskopen av Oslo Biskop Kvarme nå kalles mullah Kvarme som er en passende tittel til en som prøver å være en religiøs diktator. Den Norske Statskirke burde skamme seg over dette krystallklare maktmisbruken av Oslo Bispedømme-embete. De burde nå med dette opprette en avskjedssak imot Biskop Kvarme for grovt maktmisbruk av Oslos Bispedømme-embete. Dessuten er denne avskjedssaken totalt ulovlig da Einar Gelius ikke har utført noe som er i strid med sin ansettelseskontrakt. Ikke glem ansettelseskontraktens krav til Presten i Vålerenga kirke, Einar gelius. Der er det ingenting overhode noe presten Einar Gelius har forbrudt seg imot så derfor er denne avskjedigessaken imot prest Einar Gelius opprettet av Biskopen i Oslo Biskop Kvarme på ett totalt ulovlig grunnlag da det ikke er ett grunnlag i det hele tatt for en oppsigelse. Men hva med Vålerenga menighets uttalelser & handling der de slår en mur rundt sin prest Einar Gelius da? Har de ingenting de skulle ha sagt de da? De kan jo snu ryggen til en ny prest for på den måten forlange gjenninnsettelse av Einar Gelius. Jeg håper Biskop Kvarme får en kraftig smekk på fingrene. Helst på hele hånden som han brukte til å undertegne avskjedigessakens papirer med. Jeg håper at det blir opprettet en disiplinærsak imot Biskopen av Oslo, Biskop Kvarme for grovt maktmisbruk av Oslo Bispedømme-embete. Takk for meg hilsen Roger Skånøy 7300 Orkanger

  • Proffesien says:

   Dette var ett meget interesant synspunkt. Jeg tror at jeg nesten er enig i hva Rogerskonovski skriver om maktmisbruk av ett embete. De som innehar embeter har en tendens til å tro at når de er sverget inn i sitt embete urørlig. De tror da at det er ingen som kan gjøre de noe. De tror de kan gjøre hva de lyster til & de tror at de kan uttale hva de lyster til uten av det får konsekvenser nettopp pga.at de tror de er opphøyd til ett nivå der ingen klarer å gjøre noe med dette. Men der tror de totalt feil. En person i ett embete er mere sårbar enn en person i en vanlig jobb. En i ett embete er meget sårbar. Det skal ikke så mye misnøye til før de faller men det skjønner ikke de fleste som innehar ett embete. At Biskop Kvarme nå blir omtalt som Mullah Kvarme er forståelig på det grunnlag at vi har i Norge har så dårlig erfaring nettopp med mullaher. Da tenker ALLE spesiellt på en Mullah Krekar. Kanskje kan man innta den holdningen å tro at det er noe beslektet imellom Biskop Kvarme & mullah Krekar? Kanskje får vi til å sende BEGGE TO UT AV LANDET? Alt er mulig i ett molboland vet dere.Vi må prate med sjefsmolboen Jens Stoltenberg om dette & kanskje er molbo Storberge enig i dette han også. Hvem vet noe om det da? Er det noen der ute som tørr å svare meg eller Rogerskonovski? ER DET NOEN SOM TØRR?

 2. Rogersonovski says:

  Jeg lurer på om Oslo Bispedømme har en egen avdeling med gestapo-mullaher som står under direkte kommando av Sjefs-Mullah Kvarme? Mullapo kanskje? Noe har hendt som ikke skulle ha hendt, det er hevet over enhver tvil. Det er intet lovlig grunnlag overhodet for å innlede avskjdigetssak imot presten i Vålerenge kirke Einar Gelius. Mullah Kvarme har på lik linje som Guvernør Sarah Palin foretatt ett grovt misbruk av sitt embete. Dette MÅ få følger for Mullah Kvarme. Det er nå en lovlig & en krystallklar grunn til å innlede en avskjedigelsessak imot mullah Kvarme nettopp på grunnlag av dette grove maktmisbruket av siii biskop-embete. NÅ MÅ KIRKE (Hvis statskirke skal beholde sin respekt i folket & sin status som statskirke) TA DET STANDPUNKET AT HER HAR VI MED EN BISKOP SOM MISBRUKER STT EMBETE SOM BISKOP. Dette MÅ vi slå ned på & det kraftig for ellers så taper Den Norske Statskirkenfolket som den skal lede. Takk for Rogerskonovski

 3. Trond says:

  Til dere to som kommenterer en ganske OK sak: Er dere helt blåst i hodet?

  Med ønsketenkning lager dere egne versjoner av det som har skjedd, uten å vite noen ting som helst. Dette er en personalsak med en illojal prest som har pågått i 10 år! Sex-boken var dråpen som fikk alt til å eksplodere.

  Vær gjerne uenig med Kvarme, men han gjør faktisk jobben sin. Maktmisbruk? Nei, veldig langt ifra.

 4. Alexander says:

  Alle hus har sine regler
  Alle organisasjon har sine regler
  Alle kirka det samme.etikk,moral,tvister etc…
  At Geluis har vart på søkelys er uten tvil selvforsynt med tanke kirka i sin helhel(Standard).Geluis har spilt seg selv ut av kirka episenter med narsissisme drakt som er sterke kontrast oppgavene kirka(Bispedommet)forventet av han.

 5. Håkon Hovda says:

  Har også blogget om dette på min side, men dog med litt annet fortegn. Til dere som tydeligvis kan mye juss og har masse innside informasjon i denne saken: Jeg er imponert! Og kunne trekke så klare, gode, balanserte slutninger? Hvor tar dere det fra? Hvilken sjef hadde funnet seg i at en underleder hadde drevet sitt eget spill uavhengig av bedriftens verdisyn og målsettinger, slik mange mener at Kvarme og DnK bør? En slik bedrift kan jeg love deg er full av splittelse og maktkamp og er ikke en arbeidsplass jeg ville vært en del av.

  Kvarme er i sin fulle rett. Å unngå å la Gelius få ta konsekvensene for sine handlinger, ville være en langt større feil enn å gi han sparken.

  Håk

 6. Big Dick says:

  Vel Einar er en synder, har vært utro mot sin kone, selikt er langt fra bra….

 7. Kirsti says:

  Når Einar Gelius arrangerer kirkebegravelser uten kristen liturgi; holder radiooverført gravferd (med kristen liturgi) over fotballaget Lyn i forbindelse med en kamp mot Vålerenga; ikke kan ta en gravferdssamtale på sin beredskapsvakt fordi han er på fotballkamp(!), men i stedet henviser til den lokale presten etc (og da har jeg ikke nevnt deltagelse i diverse realityshow og at han sa ja til å være jurymedlem i en MISSEKONKURRANSE); og når han så gir ut bok – som “sogneprest Einar Gelius” (står på bokomslaget), uten å informere sine overordnede, så er det vel ikke så rart at kirka ønsker å statuere et eksempel.

  Gelius virker som en sympatisk mann, men jeg har forståelse for at arbeidsgiveren hans synes det går en grense, og når gjentatte reprimanter og irettesettelser (dette drev den liberale biskop Stålsett også med overfor Gelius) ikke virker, er det vel ikke urimelig at det får konsekvenser.

  Å kalle en mainstream moderat konservativ kirkemann som Kvarme for fundamentalist og mørkemann og mullah, som man vil sende ut av landet på lik linje med Krekar (en mann som beviselig står bak terrorhandlinger i Irak), blir fryktelig usakelig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s