Pelsdyrmotstandere – verdens beste lobbyister?

Posted: 1. November 2010 by antigirl29 in Ufiltrert Magnhild

Jepp, jeg skjønner at folk blir sinna av vanskjøttede dyr. Sterke bilder gir mye sinne. Men seriøst og sånn helt, helt ærlig, så lurer jeg noen ganger på hvor forankret dette er i virkeligheten. For når alt kommer til alt, fins det ikke sterkere lobbyister enn pelshatere, og de skyr virkelig ingen virkemidler.

For det første, så har vi regler for dyrevelferd i Norge. De som bryter med dem, bryter med loven og må tas for det. Men det betyr vel ikke at alle i næringa gjør det samme? Kan virke som om det er flere slike tilfeller i pelsdyrnæringa, men er det noen grunn til å brenne alle pelsbutikker?

For det andre, så skjønner jeg ikke forskjellen fra skinn, egentlig. Pels og skinn er jo det samme, og så lenge vi klarer å opprettholde dyrevelferden, skjønner jeg heller ikke hvorfor det er verre å holde dyr for pelsens skyld enn for skinnets. Eller for kjøttets, for den saks skyld, men det er kanskje en noe sterk påstand.

For meg kan dette enorme opprøret virke som nok et eksempel på at søte dyr klarer seg best her i verden, og jeg spør meg selv om det ikke er sterkere regulering av industrien vi trenger.

Enn så lenge, bærer jeg vintagekåpa mi med pelskrage med god, om enn noe skremt, samvitttighet. Hadde vært synd om noen spraya den ned så jeg måtte kjøpe en ny, da.

Advertisements
Comments
 1. tommy says:

  Til deg som har “Magnhilds antiblogg”
  Du skjonner ikke hva som er problemet? Du skjonner ikke forskjellen på pels og skinnproduksjon som du kaller det? Dyrene skinnet kommer fra brukes i tillegg til matproduksjon. Det er strengere krav til velferd for dyr i kjøttproduksjon enn pelsproduksjon. Samt dersom man ikke skal kunne legge forholdene til rette for dyr i pelsproduksjon så får det heller legges ned. Dessuten må man jo begynne et sted. Man kan ikke legge ned kjøtt/egg produksjon i Norge fordi man mener det om pelsoppdrett…… Det skjønner kkanskje du også?
  Jeg synes det er trist at det fortsatt er slike jenter/damer som deg som fortsatt har et så snevert syn på mote. Det går ikke an å argumentere mot slike da dere vet best selv. Men man kan jo prøve å argumentere. Får håpe det viktigste i livet ditt ikke er mote da……

 2. Big Dick says:

  La nå disse alle pelsdottene få være i fred…..

 3. Antipels says:

  ehm, du høres ut som du er styrt av forfengeligheten din, og bare det… og det finnes mange, mye sterkere lobbyer enn antipelslobbyen, som ikke er drevet av kommersielle interesser. så du har litt helt feil her…

  med mindre dyreplageri er subjektivt og da har du helt rett.

 4. Sissel says:

  Du er jammen modig som avslører din uvitenhet i offentlighet uten å engang virke bittelitt flau.

  Pelsdyrene det her er snakk om er dyr som i naturen ville beveget seg kilometer i døgnet. Istedenfor dette lever de hele livet sitt i bittesmå nettingbur.
  Å dra paralleller til kjøttindustrien blir bare dumt. Du spiser ikke rev eller mink, gjør du?
  Når man ser videofilm av hvordan dyrene oppfører seg er det tydelig at de lider. En av revene har et kroppsspråk som minner om en Shaeferen som stod på en veranda i Møre og Romsdal tre år, uten annet stell enn at det ble kastet ut mat til den. Totalt forvirret, nervøs og destruktiv.

  Jeg har vært tilstede på fellesmøte med dyrebeskyttelsen, mattilsynet, slakterier, gårdbrukere og andre. Og jeg har vært hundeansvarlig i Dyrebeskyttelsen Møre og Romsdal i ca tre år.
  Det som er så utrolig tydelig at det er rart det ikke gjøres noe med det, er at dyrevern i Norge ikke fungerer i praksis, annet enn for gårdsdyr, til en viss grad.
  Mattilsynet bruker altfor lite ressurser på dyrevern (stort sett er dette begrenset til besøk av gårdsbruk) og politiet har absolutt ikke kapasitet til å følge opp dyrevernsaker.
  Derfor blir det bare dumt å påstå at Norge har et oppegående rettsvern for dyr.
  Jovisst har vi lover, men vi har ikke et system som gjør at de blir håndhevet!

  Når det gjelder din bruk av pels: jeg bruker å si det slik: Pelsbrukere er enten uopplyste, feilinnformerte eller så bryr de seg rett og slett ikke, og den siste kategorien velger jeg å tro ingen faller innenfor.
  Men du faller visst innenfor. God bedring.

  • Knut says:

   Tullball
   Disse dyrene ville IKKE beveget seg kilometervis i døgnet. Dette er IKKE ville dyr. Dette er dyr som har vært i fangenskap i over hundre år. De er foredlet og har ingenting med villdyr å gjøre.

   Er det ikke bedre med rev enn flått.

   • sissel says:

    Knut: Vær så snill og PRØV å forstå i det minste!
    Dyreartene er gjennom utviklingen utstyrt med en kropp for å arbeide og bevege seg fritt. Dyr som f.eks. rev vil bevege seg kilometervis i døgnet. At disse dyrene det her er snakk om ikke har fått denne muligheten gjør ikke saken noe bedre.
    For ordens skyld kan jeg nevne at mange som er motstandere av pelsdyrdrift ikke har det minste problemer med pels fra dyr skutt i naturen.

 5. n0s says:

  Mat har nytteverdi.

  Pels klær har ABSOLUTT INGEN nytteverdi overhodet, ut over å dekke enkelte kvinners behov for luksus. Som trygt kan totalignoreres.

  Dette er en “bransje” som ikke har livets rett.

 6. Irene says:

  Knut: Hvorfor har minken da svømmehud mellom tærne? Hvorfor rusler reven hvileløst rundt med oppgnagde lemmer? Er du virkelig så dum at du tror at helt friske tilfredstilte dyr oppfører seg på den måten? Det er gener, uansett hvor mye de temmer reven vil den fortsatt være vill, samme med ulv, og elefanter for den sak skyld. Hunder har blitt temmet i flere tusen år, men de blir fortsatt ikke puttet inn i ett bur uten noe form for stimuli og naturlig liv.

  De som bruker pels er uinteligent uten å kunne klare å tenke selv uten å bli styrt av mote, for ingen oppegående mennesker bruker pels idag når de er opplyst om hvordan dyret blir behandlet. Den dagen jeg bruker pels er den dagen jeg har mistet meg selv… Og jeg er ingen aktivist, eller ekstrem, jeg greier bare å tenke litt selv.
  Og”Magnhild”; Hvordan føler du deg når du går på gata med revepelsen og du vet så mange ser ned på deg og tenker at du må være dum og uopplyst? Tror på ingen måte de nye bildene er skremselspropagana. Har vært borti mange pelsfarmer selv, og har aldri sett ett dyr blitt behandlet bra.

 7. Anonymous says:

  Du burde virkelig skamme deg over deg selv. Så forkastelige mennesker som det du tydeligvis er, burde ikke få lov til å uttale seg.

 8. Thomas Hansen says:

  Jeg er rimelig sikker på at motstanden mot pelsdyroppdrett er “forankret i virkeligheten”.

  Jeg støtter kampen mot pelsdyroppdrett. Hvilken nytte har vi av pelsdyroppdrett? De som har fortjeneste av slik oppdrett, bortsett fra oppdretterne selv, er finere folk som bruker pynteklær med ekte pels fordi det virker “glamorøst”. De vil ikke bruke klær med fuskepels; det er for billig og simpelt for dem.

  Dyrepelser har vært brukt av mennesker siden tidenes morgen, hovedsaklig til bekledning. Mennesker jaktet rev, fjellrev, røyskatt osv. fordi de hadde bruk for pelsen som ga god beskyttelse mot vårt kalde klima. Human jakt på pelsdyr til nytteformål er jeg for. Men jeg er sterkt imot pelsdyroppdrett, spesielt av to grunner: slik virksomhet fører til uskyldige dyrs lidelse, og ingen av pelsdyrnæringens kunder har et egentlig bruk for dyrepels.

  Nettverk For Dyrs Frihet har publisert videobilder som viser hvordan dyr lider på norske pelsdyrfarmer; pelsdyr med avbitte bein, ører og hale, åpne kjøttsår og unormal adferd. En mink hadde et kjøttsår på øret, som de andre minkene tygde på. En rev haltet rundt og manglet et bakbein.

  Du bærer vintagekåpa di med pelskrage, med god samvittighet. Det kan jeg ikke forstå.

 9. Kari says:

  Med dagens artikkel forsvant all respekt for Magnhild.

 10. antigirl29 says:

  All respekt for meg forsvant? Fordi du er uenig med meg? Er det ikke lov å uttrykke egne, saklige meninger når de er ulik dine? Hvis du bare respekterer folk som er lik deg, så har du et problem.

  Nå argumenterer jeg først og fremst for sterkere regulering, og er absolutt enig i at det behovet er der. At systemet ikke funker, er liksom ikke gyldig argument i mitt hode. Det blir som å si at man ikke kan forby voldtekt fordi ikke alle voldtektsmenn blir tatt.

  Også, vet dere, så er det ikke sånn at pelsdyrnæringa forsvinner selv om den forbys i Norge. Jo mindre i Norge, jo verre i Kina eller hva?

 11. Motti says:

  Det er ille med mange dyr her i landet, men det er viktig å kunne se forskjeller.

  Rev og mink er ikke domestiserte dyr, de er temmet, men langt ifra domestiserte. Begge er rovdyr, med sterke instinkter og behov. Begge har sine egne behov for revir og aktivisering, ingen av dem får det oppfylt i bur. Når et dyr er så pass vilt, vil et bur være et mareritt. Det tar ikke bare 100 år å få et dyr domestisert.

  Kuer, høner, sau, gris, hund og katt er dyr vi har hatt i fangenskap siden tidenes morgen omtrent, de er domestiserte alle sammen. Ku, sau, gris og høne er heller ikke rovdyr, har ikke de samme behovene som et rovdyr, og er avlagt mange av sine instinkter etter som årene har gått. Hund og katt er i en helt annen klasse igjen, kjæledyr som det stilles strenge krav til at man skal behandle bra. Man kan for eksempel ikke stenge hunden sin i et bur over lengre tid, slik som revene sitter i bur hele livet sitt.

  Man skal også huske på at norsk pels blir sendt til land som Kina, hvor dyrene blir skinnet levende blant annet. Når pelsen kommer ferdig fikset ut igjen på markedet, vet man ingenting om hvor denne pelsen kommer fra. Kommer den fra Norges “gode” dyrevelferd, eller Kinas totale mishandling? Det er ingen kontrollorganer som sjekker hvor den kommer fra, du kan like gjerne gå med en virkelig torturert rev rundt halsen, enn en som har hatt det “ok” i Norge.

  Men denne dyrevelferden som det snakkes så bra om, er langt ifra bra. Så mye lidelse det er innenfor dyrehold i Norge, er rett og slett ikke akseptabelt. Men det blir hysjet ned, fordi dette tross alt er bedrifter som gir resurser og penger i kassa. Folk blir ikke opplyste, tydeligvis. Mattilsynet er en spøk, og det er også denne såkalte dyrevelferden.

  Les og lær litt før du skriker for høyt er nok visdommen her.

 12. Chronii says:

  Jeg håper virkelig at du bare rett og slett ikke aner hva du snakker om.

 13. Shocked says:

  Ville likt å sett arrogante JENS STOLTENBERG føle det disse dyra føler.

  Gjør dette med din hund eller katt så skjønner du hvilket nivå av dyreplageri vi snakker om her!!

 14. Kari says:

  Hvor kommer dette dramatiske fra? “Har jeg ikke lov til å uttrykke egne saklige meninger”, eller den tullete påstanden om at jeg kun respekterer folk som er lik meg. Hvor tar du det fra? Dette minner om barnslige utbrudd som “Unnskyld at jeg lever”. Dette er ikke din beste dag, du som ellers pleier å ha både vett og forstand med deg i det du skriver.

 15. Uno Wahl says:

  Det som jeg synes er litt betenkelig i denne saken, er at disse såkalte dyrevernerne har samlet bilde og videobevis kun for å komme med en “sjokkerende” avsløring, og så har de ikke sørget for anmeldelser av misligholdet etterhvert som de har samlet inn bevisene ? Det lukter litt av det, og man må jo spørre seg om hvor relevante disse “faktaene” er. Er det bare fabrikkert og basert på gamle opptak ? Er det opptak man har funnet ?

  Misforstå meg rett, jeg er sterkt i mot oppdrett når det gjøres på den måten som vises i videoen, men når det er sagt, så ser jeg ikke den store forskjellen på å ale opp dyr for å bruke pelsen eller det å ale opp dyr for å benytte kjøttet.

  Jeg ønsker å tro at flertallet av oppdrettere i dette landet, gjør dette seriøst og til mint mulig ubehag for dyrene. Vi kan ikke “slakte” en hel næring pga noen få uredelig elementer og jeg regner med at det blir ryddet opp.

  • sissel says:

   Uno, jeg har absolutt ingen problemer med å forstå dyrevernene. De har nemlig erfart at å gå den riktige veien ikke fungerer.
   Prøv selv så vil du forstå. Prøv å kontakte mattilsynet om en dyrevernssak i ditt område og se hva du får av repons. Jeg vil tippe NULL!

   Tilfeldigvis fikk jeg denne mailen i innboksa mi i går, fra en facebook-bekjent, og dette er en av tusenvis av henvendelser mattilsynet ikke kaster bort et sekund på:

   Du, jeg har sett du er involvert i dyrevern. jeg har en sak jeg har tatt opp med Dyrevernalliansen og mattilsynet flere ganger, og er veldig skuffet over manglende initiativ fra deres side! Der jeg har hatt hesten min har de kyr som er under til dels spekulative forhold. De går med møkk opp til knærne, blir aldri vasket, føder kalver ned i dette som dør for ende fordi hele huden blir dekket av møkk, og de får ikke oksygen. Ikke alle slipper ut om sommeren, og de få som blir det får stå ute i to uker. jeg har så vondt av de kyrne, men føler helt maktesløs pga dyrevernet ikke stiller opp… Vet du om det finnes en instans som tar litt mer ansvar?

   • Uno wahl says:

    @sissel
    Jeg kan godt forstå frustrasjonen over mattilsynet, og de innrømmer jo selv at det ofte er treg respons. Noe de forøvrig også innrømmet i 2005 😉

    Dette er nok ikke mattilsynests feil, men helt og holdent et sprørsmå om ressurser, som igjen er en sak over statsbudsjettet og derav våre politikere. I så måte er det betenkelig at det har vært slik siden lenge før 2005, og det er fortsatt ikke skjedd noe, til tross for tilsvarende sjokktaktikker da.

    Jeg tror fortsatt at det finnes oppdrettere som driver på en ordentelig måte, men det er sikkert noen som driver uredelig her, som i samtlige andre næringer.

    Ser at FrP ønsker å fjerne tilskuddene til denne næringen, noe som er et godt forslag for en næring som ikke er livsnødvendig. Mange vil da kanskje slutte av seg selv ?

 16. Karoline says:

  TAKK!

  Så lenge vi klarer å opprettholde dyrevelferden er vel pels/skinn hvertfall på lik linje med melk. Tine har feil. Man MÅ ikke bare ha det, men mange VIL ha det. Motsetningen er vel at melk er ikke særlig sunt for voksne mennesker, mens pels ikke gjør særlig skade på en…

  Ja til pels, så lenge pelsdyrene har det bra frem til de dør:)

  • antigirl29 says:

   Bra sammenligning. Jeg hater melk, syns mattilsynet skal forby det.

  • Motti says:

   Men så har de det ikke bra frem til de dør heller. Om de mangler bein eller ei, et liv i bur? som et ikke-domestisert dyr?

   Du kan jo prøve det ut selv…

   Uno: Det ble sendt inn anmeldelser til Mattilsynet da dette ble oppdaget, men mattilsynet ignorerte dem.

   • Uno Wahl says:

    @Motti
    Tror neppe det er sendt anmeldelser som blir ignorert. Straffeloven er forholdsvis streng på disse punktene, så det du sier er mest sannsynlig sprøyt. Evt. kan du jo vise gjenparten av anmeldelsen ?

    Tror denne saken er iscenesatt av tullinger som ikke fant noe håndfast og måtte lage i stand dette for å få i gang debatten. 😉

    Jeg tror nok at det kan være en del oppdrettere som ikke følger reglementet, og jeg håper jo at man kan få de nødvendige ressursene for å kunne holde en god standard på kontrollen av disse. Man bør også slutte med besøk som oppdretteren blir varslet om på forhånd. Det må være slik at kontrollene skjer uanmeldt, og det skal jo gå bra så lenge man har rent mel i posen.

 17. lars says:

  sånn som deg skulle ikke fått lov til å blogge.

 18. antigirl29 says:

  OK? Hvorfor det? Trodde nettopp poenget med blogging var at man kan uttrykke sin personlige mening? Eller gjelder ikke det hvis man har et litt mer nyansert syn på pelsdyroppdrett?

 19. Anonymous says:

  Hvis dyr må lide for at vi skal ha et bedre valg med klær, så ser jeg ikke noe problem med det. Vi er på toppen av matkjeden, den dominante rasen på denne planeten. Ut fra “jungelloven” så har vi en medfødt rettighet til å gjøre det vi vil.

  Har reven greid å holde seg skjult unna mennesker? Da fortjener den å leve som den vil. Ble den fanget? Da er den et ressurs for menneskeheten.

  Hvorfor mener folk her at pels er unødvendig? Vi er i norge og det er kaldt her. Du kan bruke pels som klær for å holde deg varm, eller så kan du bruke syntetiske klær som er laget av materialer som ikke brytes ned i naturen og forsøpler planeten.

  Det som er idiotisk er den hemmelige agendaen til pelsmotstandere, de beskytter dyr som er søte å se på. Hey, NEWSFLASH!!! Alligatorer er også oppdrevet for skinnindustrien (som også er luksusting), hvorfor er det ingen tårer over de stakkars alligatorer? Ikke pene nok?

 20. R083r7 says:

  Så er vi igang igjen.

  Det å peke på pelsdyrene lider i bur er ikke å menneskeliggjøre dyr. Husk de grunnleggende behov for adferd blir ikke oppfylt i fangenskap.

  Pelsdyroppdrett er dyremishandling som burde vært forbudt. Eidsivating Lagmannsrett har fastslått at hvis man kun legger en etisk betraktning til grunn, kan pelsdyroppdrett vanskelig aksepteres. Regelverket tar dessuten ikke bare hensyn til dyrevelferden; det er et kompromiss mellom næringsinteresser, økonomi og dyrevelferd. Forskriften angir minimumsnivå i stedet for optimalt nivå

  Det er stor forskjell på pels og kjøtt. Produksjonsmåtene er avgjørende. Pelsdyrene lider i bur, mens det er mulig å gi husdyr god velferd i fangenskap, ved f.eks økologisk hold av dyr.

  Både agronomer og veterinærer er representert blant de som har tatt standpunkt mot pelsdyroppdrett, og disse har vært på farmbesøk. Dessuten har frivillige ved flere

  anledninger dokumentert dyremishandling på flere gårder. Veterinærforeningen, Rådet for Dyreetikk og Dyrevernalliansen har grundig faglig utgangspunkt for sine argumenter mot pelsdyroppdrett.

  Det er nettopp kunnskap om forholdene som ligger til grunn for motstanden mot pelsdyroppdrett.

  At rovdyr lideri et lite nettingbur, er allmennkunnskap. Dette er uavhengig av formålet med lidelsen, eller bambifaktoren til dyret. Alle har følelser. Det er ikke noe galt i

  å vise medfølelse med våre medskapninger det er mye verre å ikke gjøre det.

  Dere må slutte å lure dere selv.

  • Uno Wahl says:

   @R083r7:
   “Grunnleggende behov for adferd” blir sikkert ikke oppfylt for noen dyr som lever i bur, det være seg pelsdyr for oppdrett, hamstere, høns, papegøyer osv osv. Uansett størrelse på buret, vil denne såkalte grunnleggende adferden ikke bli oppfylt.

   Mange pelsdyr har ikke noen annen oppfatning av virkeligheten enn den de har fra bur. De er alet opp og alltid levd i bur, så når de ikke vet om noe annet, så ser ikke jeg at det skal være noe problem. Problemet er hvilken behandling man får i buret. De kan behandles med verdighet den tiden de lever, eller de kan mishandles slik debatten dreier seg om. Mishandling er uansett ikke akseptabelt, og skal man drive med oppdrett, bør man behandle dyra med respekt. Avvik MÅ slåes hardt ned på.

   Du sier at pelsdyroppdrett burde vært forbudt, men det er mye her i verden som bare burde og burde burde. Det er ikke forbudt i dag, så da burde du ta det som utgangspunkt og ikke blande to saker. Det er nemlig to saker, nemlig mishandling i pelsdyrfarmer som det må ryddes opp i, og så har du dette med arbeidet med å forby denne næringen. Du kan ikke blande disse sakene, selv om det sikkert er behagelig for saken at det kan dokumenteres mishandling. (Selv om en del av dukumentasjonen ser ut til å ikke stemme med sted og tid angitt, noe som betyr at deler er iscenesatt for å virke kraftigere.).

   Du må komme deg ut av din ideologiske lille boble og hilse på den virkelige verden. 😉

 21. Anonymous says:

  Det er 2 valg:
  1: Vi gjør som i steinalderen og får pels fra å jakte på ville dyr.
  2: Avler dyr i bur for pelsproduksjonen.

  Det første alternativet har fungert i tusen år, men hvis vi bruker denne metoden nå, så kommer mange dyrearter til å dø ut. Fremfor det så velger jeg det andre alternativet hvor dyrearter ikke trenger å dø ut pga våres nødvendighet for resurser.

  Ønsker dere virkelig å hjelpe dyr så dem ikke lider? Finn opp en teknologi som gjør at dem kan leve i mye større bur uten at det blir noe problem med sykdom. Og det skal også være kostnadseffektivt.

  Forbud vil bare flytte industrien til Kina hvor dem skinner dyr levende og det eneste forskjellen blir at Norge taper penger og Kina tjener på det mens like mange dyr lider.

 22. ... says:

  De som mener dyra har det bra på pelsfarm er uinteligente, punktum! Hadde du tatt deg en tur på pelsfarm og sett hvordan dyra virkelig har det så hadde du kastete den revekåpa langt pokker i vold… Men fortsett å stikk hodet i sanda og lev i din overfladiske boble. Fatter ikke at noen kan forsvare dyremishandling i 2010. Noen er bare for dumme/”forfengelig” til å fatte noe som helst.

  • Uno Wahl says:

   @… (Som er nok en dust som ikke tør å bruke eget navn):
   Du blander sammen og overdriver noe kollosalt. Slik du uttrykker deg, så er alle som synes det er ok med pelsfarmer intelligente og alle driver med dyremishandling. Til og med du evner å forstå at det blir helt feil.

   For det første, så er det nok INGEN som forsvarer dyremishandling, bortsett fra noen enkelte individer som faktisk driver med mishandling.

   For det andre, så er det flere pelsoppdrettere som driver sine oppdrettsannlegg hvor de forsøker å få dyrene til å trives mest mulig. Pels fra dyr som trives, er av en mye bedre kvalitet og det er dermed i deres egen interesse at dyra har det bra. Mange av oppdrettsdyra har kun levd i fangenskap og vet ikke om noe annet liv. Slikt sett, så vil nok disse trives så lenge de blir behandlet ordentelig.

   Når det er sagt, så spiller det liten rolle for meg om hele næringen legges ned, for jeg bruker ikke pels uansett 🙂 Men rent prinsippiellt, så ser jeg ikke problemet så lenge de driver forskriftsmessig og at dyrene har det så godt som det går an i slike anlegg. Dyr som avles opp for kjøtt eller pels, må nesten sidestilles og det er ikke noe forskjell på ei høne eller en rev i så måte.

   Det som er helt på det rene, er at alle tillskudd til næringen må bort. Det skal ikke være nødvendig å yte noen som helst tilskudd til en næring som ikke driver med matproduksjon. Kan ikke oppdretterne drive uten tilskudd, er det ikke liv laga og da får de heller legge ned.

   • Irene says:

    Uno Wahl: Gjør det noe forskjell om jeg ikke setter navn egentlig..? Jeg tenker ikke på bildene som har kommet ut. Men tenk deg at en farm har 20 000 rever, tror du alle får den behandlingen de trenger? Selv de som jobber med det sier at det er umulig. Synes du det er helt greit at rev og mink tråkker på netting små bur hele livet uten å kunne følge instinktene sine?

    Mink har svømmehud mellom “tærne” for en grunn. Rev kan fort bite på seg selv under stress. Ser man på øynene til reven så kan man se de samme lidelsene som en destruktiv, redd/skadet hund har. Kun frykt! så jeg står fortsatt på at folk som synes det er ok, eller bruker pels er uinteligente. Ikke finnes det brukbare argumenter for pels heller.

    Har selv vært på en godkjent revefarm, og så destruktive vaner hos dyrene, rev som kun gikk rundt seg selv, stress, øyeskader, for lange klør som satt seg fast i gitteret, skader på potene, skitne bur osv.
    Mener du virkelig at disse dyrene har det bra?

    Kjøttdyr som kuer har vært tamme i flere tusen år, de er avlet frem for det. De er ikke redd for mennesker og går ute hele sommeren, og de må melkes, Rev har ikke blitt ordentlig tamme etter 100 år i bur, de har flere instinkter. Hvem tror du har best sjanse i naturen av ku og rev? Så klart finnes det bønder som ikke skulle ha drevet med kjøttproduksjon, men det gjelder med kjæledyr også. Eneste som provoserer meg er den lange turen til slakteriet for mange.
    Sammenligningen blir som å ta inn en vill ulv som kjæledyr istedet for en hund.

    Høne, kylling eller egg spiser jeg ikke av den grunn at jeg ikke liker måten de blir behandlet og blir fôret til å vokse seg store på kort tid.

    Fatter bare ikke at noen kan forsvare dårlig dyrehold.

 23. ... says:

  Og nei, det er ikke forskjell på om det er krokodille eller en sølvrev, når det kommer til mishandling. Enig med “Motti” over her

 24. Uno Wahl says:

  @Irene
  Hadde du enda lest alt jeg skriver, men neida, du trekker kun ut det du evner å se med ditt totalitære syn på saken.

  Jeg forsvarer IKKE dyremishandling, noe jeg også har skrevet, men jeg skriver at det er beteneklig at det kommer så mange “rapporter” og “videobevis” uten at noe av det er anmeldt fordi man “tror” mattilsynet ignorer dette. Slik jeg ser det, så holder man på i lang tid å samle nok materiale slik at man kan lage en sjokkpresentasjon. Det “lukter” av fremgangsmåten lang vei.

  Slik jeg skjønner av måten du skriver på, så tror du at det faktisk ikke finnes pelsfarmer som driver redelig, Det er liksom enten eller, og ALLE som forsvarer bruk av pels er idioter. Du kan ikke debattere på den måten, for du slenger ut av deg påstander og har et syn på motparten som gjør at den går i forsvarsposisjon.

  Argumentene dine er utdaterte og spiller på prinsipper som ikke holder.

  Når dette er sagt, så presiserer jeg IGJEN at jeg ikke er for dyremishandling og jeg ser noen av poengene, men kanskje i et mer nyansert lys.

  Det er helt klart at pels ikke er en “nødvendig” vare. Ut fra det, så er det selvsagt at staten MÅ stoppe overføringer til denne næringen.
  Mest sannsynlig vil det i seg selv gjøre at prisene på pelsen må skrus opp og for norske oppdrettere vil dette igjen bety at de ikke kan drive som tidligere (volumbasert). Dette igjen vil føre til at flere velger å trekke inn årene, noe som er helt greit.
  Andre oppdrettere igjen, må tenke kvalitet fremfor volum og lav pris, og må legge om til trivselsbruk hvor pelsen blir dyr, men av god kvalitet. I slike bruk er trivselen til dyra ekstremt viktig, for alle vet jo at pelsen ikke blir bra hvis den kommer fra dyr som ikke trives. Slike bruk sier seg selv at blir veldig få fordi det er vanskelig å drive slike kvalitetsbruk.

  Alternativt er et totalforbud, noe som betyr at hele næringen legges ned i Norge. Det er forsåvidt ett fett for meg, men så lenge det er lovlig og drives lovlig, så er det også greit for meg så lenge det er innenfor lovlige rammer.

  Jeg må nesten le, når du tar en sammenligning som er så dum at jeg ikke helt vet om du er ved dine rette fem. Hva skal jeg liksom si når du spør om hvem som klarer seg best i naturen av ku og rev ? Jeg håper for din skyld at du ser hvorfor den sammenligningen er helt på viddene. Du kan aldri sammenligne mellom plantespiser og kjøttspiser på den måten, uansett hvilke dyr du skal sammenligne med.

  Uvitenheten din råder også med ditt syn på kylling og egg som du ikke spiser. Til din orientering, så kan jeg nevne at det finnes fullt ut økologiske bruk som driver på den gode gamle måten og som kan gi deg varer av god kvalitet uten at dyra har vært utsatt for veksthormoner og/eller stress. Koster litt mer, men siden du ikke spiser det nå, så legg turen til et slikt sted og kjøp deg gode råvarer en gang i mellom.

 25. Irene says:

  Med sammenligningen mener jeg at rev finnes i vill tilstand, det gjør ikke kua. Og i vill tilstand greier reven seg bra og tilbakelegger flere km hver dag på jakt. Hva tror du da skjer med instinktene til en rev som sitter i ett lite bur hele livet i motsetning til kua som er avlet frem for fangenskap? det være rovdyr eller ei.

  De fleste farmer driver redelig og etter loven, men det er ikke dermed sagt at dyrene trives, har personlig aldri sett ett lykkelig rev/mink i bur. Ett raskt bildesøk på mink på google viser at de er veldig glad i vann, og trenger å grave, hvor mye stimuli får de ved å stå i bur?

  Du kan ikke komme med argumenter om hvorfor pelsdyrnæringen er bra, og hvordan pelsdyra kan trives. Hadde dyrene hatt store områder hele livet og kunne levd ett tilnærmet normalt og lykkelig liv så hadde jeg ikke hatt noe i mot pelsbruk. Dyrene på bildene med manglende lem og betente ører hadde fortsatt flott og skinnende pels.

  Jeg respekterer meningene dine, men jeg kan ikke se en eneste grunn for at pelsdyrhold er nødvendig.

  Økologiske frittgående høns har det ikke nødvendigvis bra de heller, trodde det helt til jeg begynte på landbruksskole der de drev med det. Maksimumsgrensen er 11 høner pr. kvadratmeter, og hakking forekommer ofte. Men mye bedre det enn burhøns! 🙂

 26. Irene says:

  Og foresten; Du er en av de som tror dyrene er plantet selv av dyrebeskyttelsen? Det er ikke snakk om PETA det her. Mattilsynet har til og med funnet skadete dyr hos styrelederen i Norges Pelsdyravlslag! Det sier sitt… Dyrebeskyttelsen sendte inn bekymringsmelding til mattilsynet lenge før de gikk ut med bildene. Hvorfor er det så rart at dyr blir skadet når det gjeldet så mange dyr samlet på en plass? Ulykker skjer, det innrømmer pelsdyroppdrettere selv, men istedet for å avlive dem blir det ignorert. Jeg synes det er flott at det kommer ut i media så kanskje folk tenker seg om 2 ganger før de slenger på seg pelsen.

  Mattilsynet har ikke det beste rykte fra før, og det er bevist gang på gang at de ikke tar jobben alvorlig nok når det kommer til vanskjøtete dyr. Blir som regel en advarsel eller en liten bot om de i det hele tatt gidder å ta bekymringsmeldinger på alvor.

 27. Irene says:

  Leste litt feil der, synes det var ett smart trekk å vente til de hadde samlet opp bevis for så å gå til media med alt istedet for å komme med litt og litt som ikke ville fått plass i media, det er først nå saken har fått stor oppmerksomhet og blir satt lys på.

 28. Uno Wahl says:

  @Irene
  Kanskje jeg uttrykker meg “vanskelig”, men hvis du har lest alt jeg har skrevet, så ser du vel at også jeg tar avstand fra dyremishandling. Jeg også mener at pelsdyroppdrett er unødvendig og derfor vil jeg at statlige overføringer til bransjen kuttes ut, evt. med de konsekvensene det har. Jeg er også sterkt i mot at mattilsynet er kontrollorganet, det burde være en oppgave for et dyrepoliti som har samme myndighet som både politiet og mattilsynet.

  Rev som lever i slike anlegg som vi snakker om, har ikke havnet der rett fra naturen. De er avlet opp i bur og har ikke andre preferanser enn livet i bur. Instinktene er på mange måter undertrykt, slik de gjerne blir når dyret ikke vet om et annet liv. Jeg sier ikke dermed at det er slik jeg ønsker at disse dyrene lever.

  Mitt inntrykk av deg, er at du lever i en veldig svart/hvit verden og ikke evner å se det store bildet. 😉 Hva hvis vi forbyr pelsdyroppdrett her i landet, hvilke konsekvenser har det ? Konsekvensene er at vi flytter dette oppdrettsproblemet til andre steder eller verdensdeler hvor profittjaget og mishandlingen er enda større. Det finnes mange land i verden hvor dette gir så god avkastning at myndighetene lukker øynene for enhver form for dyremishandling. Det virker som du mest er opptatt av at Norge som land skal ha god sammvittighet, og da kan vi bare drite i resten av verden. Synet ditt er ekstremt snevert, så du har en lang vei å gå. 😉

  At man ved en kontroll hos en oppdretter som har 13000 dyr i bur, fant 13 dyr med sår og 2 døde, er vel ikke en “sensasjon” akkurat. Såpass tror jeg nesten man “regner” med. Skade- og dødstallet er faktisk større når det gjelder høns, og til og med gris (målt i prosent).

  Og igjen, bare for å presisere, jeg også er av oppfattelsen av at pelsdyrhold ikke er nødvendig. Dette er luksus og en næring som fullstendig driter i hvis forsvinner fra jordens overflate, men jeg er ikke så blåøyd at jeg tror næringen forsvinner globalt hvis den blir borte i Norge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s