Diskriminering av nordlendinger og mørkredde

Posted: 12. October 2010 by antigirl29 in Magnhild lærer

– Du kan bli tjukk av å sove med lyset på, kan amerikansk forskning fortelle oss i dag. Det er nemlig 50 prosent større sjanse for å utvikle fedme om man sover i et rom med lys.

Vel, det er jo kanskje greit for mennesker som lever godt med mørke rom og i land der natta har en noenlunde konstant lengde. De har gode forutsetninger for å holde seg tynne. Men hva med nordlendinger, liksom? De sover jo i lyset halve året enten de vil eller ikke. Og hva med mørkredde? De har faktisk et visst behov for lys, særlig hvis de i tillegg bor alene og er litt husredde. Så hva skal disse menneskene gjøre med lysinformasjonen? Bli deprimerte og feitere? For det er jo en kjent sak at depresjon også fører til fedme, eller?

Slik jeg ser det, kan vi dra to ulike konklusjoner ut av denne informasjonen: Enten at nordlendinger og mørkredde er mer utsatte som passive offer for den stadig voksende fedmeepidemien. Eller at Kari har et poeng i at man først og fremst må ta ansvar for egen situasjon i form av kosthold og trening.

Hva tror dere?

Advertisements
Comments
 1. Susanne says:

  Likte konklusjonen din! Hehe:)

  Jeg har sovet med lyset på hele mitt liv, fordi jeg er mørkredd. Jeg er 22 år, 160 høy og veier 50 kg.. Hvor er kiloene som skal komme av lyset da?
  Nei, er man feit så er det ens egen feil, og hvis man vil gjøre noe med det, så får man gjøre det uten å syte 😉

 2. Søppelsjakta says:

  Det er ikke helt bra å sove med lys.

  Tryptofan produserer ikke kroppen selv. Vi tar det inn via egg, torsk, soyabønner osv. Serotinin dannes fra tryptofan ved biosyntese.
  Når man sover (er i mørke) skiller konglekjertelen/epifysen, som vi finner i hjernen, ut melatonin til blodstrømmen. Dette gjør den fra serotinin.

  Epifysen er del av det indresekretoriske system, som blant annet er informerer cellene i kroppen din hvilket aktivitetsnivå de skal ligge på. Her snakker vi hormoner.

  I korthet, og veldig enkelhet, kan man med andre ord si at egg+mørke = melatonin.

  Melatonin er kroppens søvndop (hormon). Ut over dette er den en meget sterk antioksidant. Melatonin styrker immunforsvaret. Her er det utrolig mye spennende.

  Noen sier man kan få kreft av å sove med lys, dette blir feil, men man hjelper kroppen ved normal melatonin produksjon. Man misstenker også at lavere melatoninproduksjon øker faren for kreft hos nattarbeidere, kvinner med lyse soverom osv. Melatonin har også en rekke andre “effekter”, men mye av dette er spekulasjoner.

  Rotter som får mye melatonin legger mer på seg uten å endre hverken matinntak eller mosjon.

  Man tror muligens rødvin (les druer) inneholder melatonin. Ikke nødvendigvis alle sorter, men i alle fall en del av de som brukes i vinproduksjon. De skal derfor ha en god effekt og også muligens forklare beroligende effekt av vin (har vel diverse erfaring med hvor “beroligende” den er da men).

  Når øyets fotoreseptore fanger opp fotoner fra lys omdanner disse den elektromagnetiske strålingen til kjemiske og biologiske prosesser, deriblant stanses og nedbrytes melatonin. For høy melatoninproduksjon kan føre til den berømmelige vinterdepresjonen som da i tur er årsaken til at lysbehandlig hjelper.

  Som nevnt tidligere er melatonin og serotonin knyttet sammen. Serotonin er en virkelig mektig sak. Det kontrollerer og ubalanse i nivåene påvirker blant annet humør, appetitt, søvn, seksualitet osv osb.

  Alt henger sammen og wacker man i noe så påvirker det noe annet. Kroppen _må_ ikke ha mørke i nattesøvnens lune dyp, men den fungerer definitivt best dersom den får det. Konstant lys kan tulle til hormonstyringen hormoner påvirker , ja , det meste. Dersom man _må_ sove med lys kan det godt hende at slik derre sovebrilletøystykkesak kan være bra nok. Eller kanskje en type lys. Er vel blått lys som er verst tror jeg å huske.

  Jobber med data og har (hobby)interesse innenfor alt for mange områder. Ikke ta alt jeg har skrevet som bombastisk 🙂

 3. Søppelsjakta says:

  hrr, – glemte å endre “Name” , jaja.

 4. antigirl29 says:

  Hmm, vil det si at mørkredde må drikke ekstra masse rødvin?

 5. Morpfh says:

  Og ja, uten tvil, Kari. Et problem er delvis relatert til det jeg skriver ovenfor. Folk har en usunn livsstil og kommer ut av synch med kroppen.

  I stede for å endre på rutiner og gå den uten tvil tunge veien om å endre rutiner og livsstil begynner man å finne svar i allverdens undersøkelser og begynner med selvmedisinering og i alt for mange tilfeller lege medisinering for å butte mot symptomene kroppen hyler ut om.

  I enkelte tilfeller har det gått så ille ved egen hånd og i andre er det ene og alene udugelige/naivt-uvitende foreldre som har lagt et forferdelig grunnlag for barna sine gjennom et kosthold og rutinehold som hadde fått, om ikke Gud så i alle fall hvermann, til å gå inn i eldrekøen ved en alder av 30 minus. Priser meg ende over at jeg hadde en dugelig matmor. (Missforstå meg rett, – gode mennesker mange av disse uvitende, – men det er nettopp det som er problemet, uvitende og muligens en viss henslengt holdning mot nuet fremfor konsekvenser som er nok så begredelig når det er snakk om et menneskeliv i deres hender.)

  Vi er dog fantastisk fascinerende og hjernesprengende underfundig vakkert satt sammen. Det er helt fantastisk hvor godt kroppen kan hente seg inn og balansere seg. Tar gjerne flere år, – men man kommer dit, – og som av sin egen skjønnhet viser kroppen raskt symptomer på at den liker endringene (når første bøyg er overstått) som burde gi piff til å fortsette samme vei. Har selv bevitnet denne type forvandling hos mennesker og det er ene og alene hjerterørende.

  Morpfh aka Søppelsjakta

 6. Morpfh says:

  haha, ja, men ikke bland den med sprit som en kammerat av meg gjorde. Ja, han brukte rødvin som blandevann til hjemmebrent. Nå skal det nevnes at han kom mer fra Finnmark, og at han sikkert blandet inn et og annet annet som han ikke turte vise meg ellers hadde han fått bank, – men han så mannen med ljåen. Om han enn ikke ble offer for ham så var vel det noe av de verste fyllenerver jeg noen gang har sett.

  Uansett, alt med måte. Jeg lever ikke etter Solan stilen. Jeg er da pokker i live for å leve. det betyr selvfølgelig ikke at man skal være selvdestruktiv, – noe media gjør sitt ytterste for å påvise at vi alle er, – og skal sant sies så er det jo dødelig å leve, – men skal vi se om jeg kan få inn enda en tankestrek her da, – ja, alt med måte og jeg er overbevist om at en tilfreds sjel har et mye bedre utsikter for et langt liv målt i år. Og selv om tiden flyr fort når man har det gøy tror jeg jammen jeg skal driste meg til å si at når man ser tilbake på et liv hvor man har latt seg få lov til å nyte livet, med måte, er mye lengre en et liv i konstant frykt og aversjon.

  Tror den dagen de sa kaffe var farlig med store fete typer var dagen jeg for alvor nesten begynte å trasse mot denne type artikler.

 7. Morpfh says:

  …og uansett årsaken til at en har “havnet i uløkka”, vedr fedme eller lignende, så blir alt kun verre ved å klage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s