Posekrisa

Posted: 10. October 2010 by antigirl29 in Magnhild lærer, Magnhild realitetsorienterer

Ok, så nå har jeg prøvd å være miljøvennlig. Bruke bærenett på butikken i stedet for plastpose, f eks. Det har jeg blitt veldig flink til, ikke minst fordi det også er bedre å ha en tøypose på skuldra når man ikke har en sterk mann til å bære for seg. Men med miljøvalget kommer flere utfordringer. For hvor i helvete skal jeg kaste søpla?

Dette har faktisk blitt et reelt problem for meg nå. Den skuffa som tidligere var umulig å åpne på grunn av mengden plastposer den til enhver tid inneholdt, er nå overraskende tom. Og i den grad det er poser der, er det gjerne polposer eller små bokposer eller andre ting som ikke egner seg for søppeloppbevaring. Det har nå gått så langt at jeg kjøper en og en ting på butikken bare for å få flere poser. Og jeg har faktisk vurdert å kjøpe hvite søppelposer på rull. Jeg mener, hvor trist er det ikke å kjøpe plast som kun skal brukes til en ting – oppbevare søppel? Kanskje noe for Erik Solheim å tenke på når han foreslår å forby plastposene også?

Det er på tide å se realitetene i øyenene. Jeg er stuck i en posekrise. Og hva skal jeg gjøre for at denne skal løses på en så miljøvennlig måte som mulig? Jeg må innrømme at jeg er usikker. Jeg tror ikke en visjon om et søppelfritt hjem er realistisk heller, liksom.

Hva tror dere? Noen tips til hvordan vi skal komme oss ut av posekrisa?

Comments
 1. Flein says:

  Lenge leve plastposen. Plastposen man har fra å handle i butikken må være en av de mer miljøvennlige miljøfiender. Det er et produkt som – i motsetning til så mye annet, blir gjenbrukt til både det ene og det andre, da i hovedsak å kvitte seg med søppel. Plastposer lages helst av nedbrytbar plast og påtrykk er av produkt uten tungmetall.

  Eks GreenTec http://www.norfolier.com/public/files/GreentecDK.pdf http://www.plastforum.no/default.asp?menu=8&id=4194

  Selvfølgelig bruker man tøypose, sekk eller annet fra tid til annen da man kan komme i den situasjonen at man sitter med for mange plastposer – og å kaste plastposer blir jo da en synd med tanke på miljøhensyn.

  Å kjøpe egne poser for søppel tjener kun en hensikt: å spytte penger inn i plastposeindustrien.

  Når det derimot gjelder miljøpolitikk så er saken en helt annen. Dette er ene og alene fordi de er satt sammen av to ord som ikke går i hop. Miljø og politikk.

  Ta eksempelvis importavgift på biler. Hadde man fjernet/senket betraktelig importavgiften på biler, noe Norge egentlig er “pålagt” gjennom EØS, – noe politikerne gladelig har klart å _ikke_ gjennomføre da det ikke tjener til nye grunker i statskassa, derimot nye avgifter og regler som berøver suverenitet, frihet eller statsinntekter blir gjennomført fordi da “har man ikke noe valg fordi det er EØS”.

  Det er et meget godt kjent faktum at nye biler er mye mer miljøvennlige en gamle biler. Et poeng her, som man aldri hører om, er selvfølgelig miljøkostnadene ved produksjon av en bil, – men en bil er uansett såpass dyr at det er uansett de bilene som for lengst har gått i minussiden på det regnestykket som vil bli byttet ut.

  En annen sak er størrelse på bil. Kraftig motor betyr ikke mer utslipp slik SV blankt tror. Regnestykket på utslipp har utallige fler faktorer som hastighet man kjører, temperatur, hva og hvor mye man frakter osv som fort slår i veldig negativ retning når man ser på små motorer.

  En annen sak er transittlagre. Staten krever at all fisk man drar i land langs Norskekysten skal innom Oslo. Dvs at en fersk fisk kjøpt i butikken i Bergen, Stavanger, Svolvær eller Karasjok i mange tilfeller først tar en tur med fly og vogntog på samme luftlengde som fra Oslo til Sør-Italia og tilbake – da en fisk som kanskje er fanget “et steinkast” unna kjøpestedet.

  Destruering av mat. Bare i Norge destrueres det daglig helt fin mat i mengder som gjør at du kunne ha kjørt børstraktor på frieksos og tømt butikkene du har tilgang til for bæreposer hver dag og brent dem i bakgården uten å komme i nærhet av tilsvarende i både utslipp og tæring på naturen som dette utgjør.

  Emballasje. Det skulle vært forbud mot overdreven emballasjebruk. Hvorfor i pokker skal de binde skriveblokker i plast? Hvilken idiot, kun for å tjene penger på en idiotisk måte, fant ut at han skulle pakke avokado inn i plast på et brett? To og to som om det er en dødelig synd å bare kjøpe en. Eller hva med alt som er pakket inn i pakninger som er inne i bokser og andre forpakninger som noen ganger til og med er inne i både et tredje og fjerde osv lag med forpakning. Kinderegg er det eneste som skulle vært lov å selge på denne måten. Wunderbaum er et godt eksempel på noe som må være pakket inn, matpapir innbundet i plastikk inne i esken sin er et dårlig valg. Produsentene tror tydelig vis forbrukeren ikke vet hva de har kjøpt og forsøker å legge det frem som en forundringspakke.

  Byråkrati og statlige klåfingre. Staten klår seg inn i den private sfære med regler og forskrifter på stadig nye områder. Ta eksempelvis de nye byggelovene. Dette utgjør enorme beløp og årsverk som er et direkte miljøtap. For å si det på en annen måte: det er en negativ verdiskapning. Samfunnet taper x^n milliarder hvert år på overdrevet byråkrati. En positiv verdiskapning vil gi midler og muligheter til både utvikling og investering i miljøpositive tiltak. Man har alt for lite kapitalisme i Norge.

  Togtransport. Gods via tog er en begredelig affære i Norge. Staten klarer ikke å gjennomføre _et_ eneste prosjekt uten inkompetanse og ansvarsfraskrivelse. De har latt og lar alt forfalle og bidrar nær null til videreutvikling. Bare ved ombygning av direkte overføring fra båt til tog i knutepunkter langs Norskekysten ville man ha spart 1 mrd pr år i første instans.

  Forskning og innovasjon motarbeides systematisk av staten. Når det kommer til byråkratisering og tverr barnslig trass klarer de forunderlig nok å møte alle tidsfrister og ha en enorm kreativitet. Er vel dette som virkelig er blodet hos en politiker.

  I et samfunn som er så kontrollert av staten som her i Norge er det også staten som sitter med de store ansvaret innen miljø. Når vi vet hvor gode politikere er til å ta ansvar og ha selvinnsikt sier det seg selv hvor den visa ender. De forsøker stadig å pushe ansvaret over på sine undersåtter og gjør det på måter hvor de kan dra inn enda mer penger og suge enda mer blod.

  Selvfølgelig skal man tenke på miljø i hverdagen. Miljøet er alle sitt ansvar. Men politikerne gjør jaggu sitt for å provosere og overstyre befolkningen. Legger de til rette for god konkurranse innen miljøpositiv handling og næringsliv vil markedet gå i den retningen. Bare se hvor voldsom fokuset er på miljø innen bilproduksjon som når sant skal sies er en veldig kapitalistisk styrt næring. Overformynderi slår alltid feil ut. Overformynderi som begynner som en positiv ide slutter i korrupsjon frihetsberøvelse og ansvarsfraskrivelse. På mange områder bruker statlig styre og maktorganer i Norge EU osv miljø som en legitimering av makt fra folket til styrende instanser. Når man snakker om EU er det ikke en gang lenger folkevalgte som bestemmer, men en maktelite som verden aldri har sett maken til i historien.

  Bare som en liten notis til hva du kan kjempe for mot osv, og at bæreposer er bra.

 2. antigirl29 says:

  Ok, her var det masse å ta tak i. Takk for det. Jeg kunne i hvert fall ikke vært mer enig når det gjelder emballasje. Det er helt sykt hvor mye emballasje ting har.

 3. Søppelsjakta says:

  Slår et slag for søppelsjakta. Har bodd i Oslo noen år, men aldri et sted hvor de sjaktene har vært i funksjon, – men kan liksom forestille meg at det vil være en nifty sak.

  Man kan ha ulike sjakter for ulike typer søppel. Papir, plast, mat, glass,.. også må det være en feiedings i sjakta.

  Åh, nå kom jeg på en enda bedre idè. jaja, den skal jeg ruge på litt til.
  Her er uansett sjakt satt i system:

  (vet ikke om img tag funker her men prøver et par varianter)

  [IMG]http://i55.tinypic.com/b7nzhk.gif[/IMG]

 4. antigirl29 says:

  Hehe, nå kan jeg som gammel borettslagsstyremedlem i unevnelige land som fortsatt driver med dette, dessverre fortelle deg et par ting som søppelsjakter:

  1. Sjaktene samler enorme mengder skadedyr, og det ser faen ikke ut der søppelposene lander, siden folk kaster litt av hvert oppi som ikke akkurat er godt innpakket. Jævelskap satt i system.

  2. Man må KJØPE poser for å hive søppel i hvis man har søppelsjakt, for vanlige bæreposer full av søppel, de får faen ikke plass i søppelsjakta.

  3. Det er likefullt sånn at når du har kjøpt poser som i teorien passer i sjakta, så er de av så dårlig kvalitet at de revner i det du likevel må trykke dem inn i sjakta. Og da er vi tilbake på nummer 1.

  Så nei, jeg er dessverre ikke for det forslaget.

 5. Søppelsjakta says:

  Ja ser den. Derfor jeg implementerte feiedings i prototypen (i gif animasjonen). Denne må være av typen man bruker i bilvaskehaller e.l. Når det gjelder “der søpla lander” er det bare dårlig patent dersom det ikke ser ut. Man burde ha en søppelpresse/kvern. Dette vil i tillegg kunne automatiseres mot søppeltømmerbanden som får melding inn når pressa må tømmes. Man vil tjene inn den pressa på spart drivstoff i løpet av et par år.

  På sikt vil man kunne ha laser i sjakta som destruerer alt til sine elementærpartikler på turen ned i kjelleren. En sonisk dusj av søppelbøtta når man tømmer den i sjakteåpningen vil være siste steg i å få den perfekt.

 6. antigirl29 says:

  Ja, hvis du klarer å lage en løsning som ikke stiller krav til folks dugelighet, er du min helt. I det unevnelige landet som fortsatt driver med søppelsjakter, kan jeg forøvrig melde at jeg var veldig fornøyd med matkvern i vasken. DET kan du kanskje få innført aller først!

  • Søppelsjakta says:

   Oh, ja. har alltid lurt på hvorfor man ikke har det her til lands. Har ingen erfaring/aldri brukt det, men ser da unektelig kjekt ut. Skal se skal gjøre skal høre skal få til å prøve. Har også observert på TV at denne innretningen til stadighet fungerer som et av Amors viktigste hjelpemiddel. Er liksom ikke sleazy som å fikse vannrørene. Morsomt hvordan to så like innretninger på et og samme bruksområde kan ha så stor kontrast i hvordan et forhold utvikler seg.

 7. antigirl29 says:

  Jepp, det er veldig kjekt. Man kan hive alle matrester og teposer og det som verre er rett i vasken og trykke på en knapp. Liker og savner!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s