Demokrati over sikkerhet?

Posted: 1. October 2010 by antigirl29 in Magnhild lærer

Dagens sak om terrorplaner før Serena-angrepet viser hvordan Wikileaks bidrar til mer åpenhet rundt ulike prosesser som styrer verden og livene våre.

Sånn i utgangspunktet har jeg tenkt at dette har vært en bra ting. Fordi mer informasjon er åpen for alle og man ikke er like sikker på hva som lekker ut lenger, kan man ikke drive like mye med lyssky virksomhet og folket får mer makt, type ting. Det styrker selvfølgelig demokratiet.

Men samtidig: Dette handler om sikkerheten til folk. Og har man egentlig godt av at alt er ute i den store åpenheten? Er ikke nettopp sikkerhet avhengig av et visst hemmelighold? Type “Vi har en plan fordi vi vet og ingen andre vet at vi vet”?

I så fall blir jo dette en avveining mellom demokrati og sikkerhet. Jeg er faktisk litt usikker på hva jeg velger. Og jeg tror ikke Carsten Thomassen hadde overlevd selv om alle visste. Da hadde jo bare planene endret seg.

Og dessuten: Verden er flink til å tilpasse seg. Vil derfor informasjonen  nå bli enda mer skjult? Og vil journalister holdes mer utenfor? I så fall er vi jo like langt, eller i verste fall litt kortere.

Advertisements
Comments
 1. Geir says:

  I denne sammenhengen er det verdt å sittere Benjamin Franklin “Sell not virtue to purchase wealth, nor Liberty to purchase power.”

 2. Geir says:

  Dog sa han det enda bedre i “An Historical Review of the Constitution and Government of Pennsylvania.”

  “Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”

  Så jeg tror jeg holder meg til den.

 3. Jonas Blom says:

  At innsyn i pågående sikkerhetsrutiner mot en psykopatisk motpart ikke er offentlig forstår jeg. Du klistrer ikke en postit lapp med alarmkoden din på ytterdøra. “Essential Liberty” omfatter frihet til å mene, tro og tenke hva du vil. Ha råderett over eget liv og egen eiendom. Frihet til å velge din hverdag. Trygghet for deg og din familie.

  Dette er friheter som folk hver dag dør for å forsvare. At mye som blir gradert kunne vært offentliggjort er en sak. Men wikileaks slipper ut informasjon som kan være dødelig for de som er i en direkte situasjon for å opprettholde de verdier Franklin (eller muligens direkte Richard Jackson i sitat) forsvarte. Byråkratisk snusk og hemmelighold er noe vidt annet en hemmelighold av forsvars- og etterretningsdokumenter.

  At regjeringen kan stoppe en anbefalt tiltale mot sine egne er kriminalitet i system verre en mafioso don kriminalis. Tviler på at denne typen dokumenter havner på wl.

  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044864

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s