Den skumle journalisten

Posted: 30. September 2010 by antigirl29 in Magnhild synser, Trykt og utrykt

Magnus Rønningen er partyfikseren fra Otta, som har greid å sette dagsorden i norske media de siste dagene, på bakgrunn av intervjuene han har gjort med norske soldater i Ahfghanistan. Rønningen er ansvarlig redaktør for det nye mannebladet Alfa, som kommer i salg på fredag, og det er ei sak derfra han har lekka til VG, og som nå har ført til massiv forsvarsdebatt i alle norske media. (Han greide jo å skape enormt masse blest rundt sitt forrige magasin, Massiv, etter et svært så åpenhjertig intervju med Ari Behn. Nå har han altså  gjort det igjen.)

Magnus Rønningen har selvbilde nok til å dekke hele Otta, men fyren har også noe å fare med som journalist. Han innehar den evnen at han får folk til å prate. Og tydeligvis til å ta bort det filteret som folk vanligvis setter på i møte med en journalist. Jeg tviler på at det ville blitt en så stor sak ut av dette om det var en VG-journalist på alder med foreldrene til soldatene i Afghanistan, som hadde reist ned. Eller om journalisten var ei halvvoksen dame. Jeg tror kanskje 20-åringene ville ordlagt seg annerledes da. Vært mer saklige. Men Magnus Rønningen er en kul fyr. Han kan å prate med folk og han er lett å prate med. Da kommer du også under huden på folk og får fanga opp det virkelige miljøet du skal dokumentere. På den andre siden; kan hende er han for kul. Kan hende ville ikke soldatene prata slik i til noen andre.

Sjur Grindestuen, som tidligere har tjenestegjort i Afghanistan, sier til VG at Forsvaret burde blitt bedre til å trene folka sine i å prate med media, og at det er lett å bli misforstått og feilsitert. I denne saka har vi sett at flere andre journalister har gått Rønningen etter i sømmene og hørt på opptak fra intervjuene hans med de norske soldatene. Som stemmer med det som står på trykk i magasinet hans. Det er lett å hevde at media har gjort noe galt når ting kommer skeivt ut, men noen ganger er det faktisk media som har gjort noe riktig også. I dette tilfellet Magnus Rønningen, som har fått folk til å prate. Han har også gjort en god PR-jobb for det nystarta magasinet sitt, med å gi saka videre til VG. Og så kan man si mye om den retninga debatten har tatt siden VG-forsida på mandag.

Jeg har lest flere steder de siste dagene at det er typisk media å ta ting ut av sammenheng. I denne saka er det vel soldatene selv som har bidratt til å ta ting ut av sammenhengen; de har tatt sjargongen seg i mellom ut av gjengen og inn i en samtale med en journalist. De gjør det neppe igjen.

Comments
 1. Hanne says:

  “Venter store kutt i forsvarsbudsjettet” var en av overskriftene i VG 26 september. Jeg tror opphausingen av soldatenes utalelser og oppførsel i Afghanistan er en velkommen sak, slik at det store kuttet i forsvarsbudsjettet ikke blir noen sak for offentligheten. De fleste er nå opptatt med soldatene, og stiller ingen spørsmål om hvorfor nyinnkjøpte krigsskip, til en samlet verdi av 30 milliarder kroner, må ligge til kai i 46 av 52 uker i 2011. Denne saken er vel mye viktigere, enn hva soldatene i Afghanistan sier eller ikke sier. Hvorfor har vi nye krigsskip til en verdi av 30 milliarder kroner hvis vi ikke bruker dem? Her har det tydligvis blitt gjort en stor feilinvestering eller er det kanskje snakk om korrupsjon ?

 2. Norbat1 says:

  Et problem er at “journalistene” i media er venstrevridde, ingen har vært i militærtjeneste, kanskje deltatt på en arrangert reportasjetur, og tror de kan alt. At psukolgne står fram og kritiserer er rart, all den tid de ikke hjelper de soldatene som sliter etter hjemkomst, og de har fine teorier. Ingen tør står fram å si at soldatene trenger mye av dette for sin egen kampmoral. Hadde det vært bedre om de brukte allah, gud eller kongen som slagord? Jeg er dritlei pysene i Akersgt som prøver alt de kan å ødelegge moralen blant våre soldater. IKKE LA VG LYKKES I DET!! En soldat der nede er verdt hele redaksjonen i VG.

 3. Pettern says:

  På tide med en nu Facebookgruppe?:
  “IKKE kjøp det nye bladet “Alfa””, fordi redaktøren har misbrukt norske soldater på det groveste for å fremme saget av blekka si.

 4. Angående kommentaren om norske fregattskip og seiling, det har vært en sak i media i flere år nå – siden den forrige regjering. Jeg kan skrive under på det, da jeg var i fregattvåpenet fra 2004-2007.

  Angående bloggen, det er viktige poenger. Bøkene “No Sense of Place” og “Talerens Troverdighet” tar for seg språkbruk i ulike sosiale sammenhenger og hvordan det alltid blir rabalder når noe fra “backstage” havner “frontstage”. Som med Nixons publisering av private opptak, hvor han feilbedømte grovt hvordan folk ville oppfatte dem.

 5. antigirl29 says:

  Jeg kommer neppe til å bli fast leser av bladet til Magnus Rønningen, til det står jeg nok litt utafor målgruppa, men jeg ser heller ingen grunn til å boikotte det. At han er spesielt venstrevridd tror jeg heller ikke. Poenget mitt er at han er en journalist de norske soldatene trolig identifiserer seg mer med enn mange andre journalister de har møtt, og som de derfor snakker til på en annen måte, og drar sjargongen ut av sin naturlige sammenheng. Og sier ting som at krig er bedre enn sex. Magnus Rønningen har fått et åpenhjertig intervju med norske soldater – og ære være han for det. Det blir litt for enkelt å skulle refse media hver gang man selv har sagt noe dumt til dem.

 6. fhjpeder43 says:

  Det mest skremmende med denne saken er egentlig ikke uttalelsene til soldatene, selv om de er forkastelige, men det at vi lar oss overaske.
  http://fhjpeder43.wordpress.com/2010/09/30/den-naive-krigen/

 7. Hanne says:

  Magnus Rønningen skulle ha holdt seg til partyfiksing på Otta. Hva har oppnådd med dette? Han har “såret” flere soldater i Afghanistan enn Taliban, han har sikkert ruinert karrieren til flere offiserer, han har latterliggjort krigen i Afghanistan og han har gjort skam på en hel yrkesgruppe – journalistene. Rønningen har selvfølgelig oppnådd at det nye mannebladet Alfa ble berømt, hva som er bra for salget, han har sikkert fått en belønning (penger) fra VG og han har sørget for at de fleste nå vet han er. For meg er han en hensynsløs og og patetisk opportunist som utnytter andre mennesker uten skrupler.

 8. macbeth says:

  Idiot journalistikk! Vi har brukt Valhall,vikingehjelmer og det som værre er i mange mange år.Men når man kommer som partyfixer ifra Otta og det værste han har prøvd er å krysse E-6,kan man ikke forvente mer.Prøv og ta en kontigent dere som roper høyt.Hvis man ikke har en fleip på lur og en masse galgenhumor så berger man ikke under slike forhold.Men når en fra Otta ja dere leste rett Otta skal ta ord ut av sammenhengen,ja da må det bli feil.men det er jo slikt de trenger for å selge når resten av blekka er bare sprøyt.Det elendige i dette er at forsvarsministeren,samt andre i forsvaret ikke står rak og forsvarer denne kulturen som må til for å sette livet på spill gang etter gang.Hilsen en som kom vel hjem.

 9. antigirl29 says:

  Så bra at du kom vel hjem! Men du, ikke vær så negativ til Otta, da. Det er et fint sted. Jeg mener Magnus Rønningen er en god journalist som tør å gå litt andre veier enn resten av gjengen, og som derfor får folk til å si andre ting. Det er bra gjort.

  Det er jo ikke Rønningen som har gjort noe galt her, men soldatene som har sagt noe litt dumt. Det er forståelig. Kanskje burde de derfor blitt beskyttet mot seg selv, eller kanskje trenger vi denne realitetsorienteringen for å se hvordan de har det der nede. Jeg tror vel på det siste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s